Nový nosorožec v ústecké zoo

Ve čtvrtek 22. května dorazil do Zoo Ústí nad Labem nový samec nosorožce tuponosého jménem Pablo. Transport z maďarské zoologické zahrady Veszprém byl plánovaný již od podzimu loňského roku.

Nový nosorožec v ústecké zoo

Cílem tohoto přesunu není dopárování s pokusem o reprodukci, neboť obě zvířata jsou již v pokročilém věku – Pablovi je 36 a Zambě 43 let. Jedním z důvodů je snaha zpestřit Zambě život pomocí nového „parťáka“, který je nekonfliktní a k samicím se chová klidně, bez agresivity. Dalším důvodem, který je podpořen i rozhodnutím koordinátora Evropského chovného programu, je pomoc maďarské zoo Veszprém, kde se buduje nový pavilon pro nosorožce. Díky tomuto přesunu získaly dvě mladé samice nového partnera, takže Zoo Veszprém se možná zařadí mezi instituce, kde se tento ohrožený druh daří rozmnožovat.

Pablo dorazil na sever Čech okolo poledne, během několika minut se mohutná bedna za pomoci jeřábu přemístila ke stáji. Pablovi se zpočátku z bedny moc nechtělo, ale po několikaminutovém přemlouvání překonal malý schůdek z transportní bedny a vkráčel do stáje, kde bude trávit první dny. Již nyní reaguje na jméno, přijde si pro dobrotu, nechá se přes hrazení podrbat, takže je jisté, že se záhy stane miláčkem chovatelů. Po nějaké době, kterou však nyní není možné přesně specifikovat (týden – 2 týdny??), se dostane i do výběhu, a až si v novém prostředí zcela zvykne, setká se i s naší Zambou.

Autor:
Vydáno: