Nový druh v Zoo Ústí nad Labem

Jedná se o tři samečky, kteří se narodili v lednu a únoru roku 2013 v Zoo Olomouc, odkud včera dopoledne odcestovali. Transport dorazil do Ústí nad Labem okolo 18.00 hodiny a zvířata byla ihned vypuštěna do připravené expozice. Chovatelé jim připravili misku s krmením a bylo vidět, že jim po cestě vyhládlo, protože se ihned pustili do jídla. Návštěvníci je již od dnešního dne mohou vidět ve vnitřní expozici pavilonu exotária, do venkovního výběhu půjdou zhruba za týden.

Nový druh v Zoo Ústí nad Labem

Zoo Ústí nad Labem chovala kotuly veverovité již v minulosti, kdy byli umístěni v pavilonu opic. Nyní by měl tento druh korespondovat s plánovaným geografickým zaměřením pavilonu na faunu Jižní Ameriky, což dokládají již chovaní lenochodi, chvostani nebo drápkaté opičky jako jsou lvíčci zlatí nebo tamaríni.

Kotul veverovitý je zapsán v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů, ale v kategorii „slabě ohrožený“. Přesto, že se uvádí klesající tendence početních stavů, areál jejich rozšíření je poměrně široký a zahrnuje Brazílii, Peru, Ekvádor, Kolumbii, Venezuelu, Guyanu, Surinam a Francouzskou Guyanu. Důvodem poklesu je kácení tropických pralesů a jejich fragmentace, popřípadě chov těchto drobných primátů jako domácích mazlíčků. V přírodě tráví většinu času v korunách stromů, pochutnávají si na různých plodech a výhoncích, ale konzumují i hmyz.

Autor:
Vydáno: