Nový chovný pár

Ústecká zoologická zahrada se může pochlubit novým chovným párem anoa nížinných. „Samec Ravi, který se před šesti lety narodil v ARTIS Amsterdam Royal Zoo, dorazil do naší zoo již v polovině července. Od té doby si již na nové prostředí zvykl. Na konci listopadu se uskutečnil transport mladé samice Bulinky z maďarské zoo ve městě Győr, kde přišla před třemi lety na svět. První týdny po příjezdu byla Bulinka umístěna ve stáji, kde probíhala aklimatizace a drobné veterinární zákroky. Nyní jsou již obě zvířata ve venkovním výběhu a začínají se poznávat,“ informuje zástupce ředitele Ing. Lukáš Štěrba.

Nový chovný pár

V letošním roce došlo k rekonstrukci venkovního výběhu, což poskytlo ideální příležitost k vytvoření nového chovného páru. V obou případech se jedná o relativně mladá zvířata, proto věříme, že úspěchy v podobě odchovů na sebe nenechají dlouho čekat,“ přidává zoolog Lukáš Ševcovic. „Podklad venkovního výběhu je částečně zelený a slouží jako přirozená pastva. Část výběhu je vysypána drobným štěrkem, který zvířatům umožňuje samovolné obrušování kopyt,“ doplňuje Lukáš Ševcovic.

Anoa nížinný je řazen mezi tury a zaujímá místo nejmenšího zástupce. Typickým znakem jsou až 40 centimetrů dlouhé a velmi špičaté rohy, které se vyskytují u obou pohlaví. Anoa je endemitem indonéského ostrova Celebes, což znamená, že ve volné přírodě se jinde na světě nevyskytuje. „Ústecká zoologická zahrada chová tyto exotické kopytníky již od roku 1995 a v historii chovu se již narodilo deset mláďat,“ doplňuje tiskový mluvčí Matěj Kynšt.

Autor:
Vydáno: