Novoroční výšlap školní družiny

Tuto pravdu si vzaly k srdci i děti naší školní družiny. Sice to nebylo hned 1. ledna, ale až 2. ledna, ale byl to první den v novém roce 2014 ve školní družině.

Novoroční výšlap školní družiny

V osm hodin se sešla malá skupinka dětí se svými vychovatelkami školní družiny, aby v novém roce 2014 uskutečnily „novoroční výpravu“ směrem na rozhlednu Děd. Původně bylo přihlášeno více dětí, ale nemoc si nevybírá, bylo nás málo. To ale nevadí. Alespoň si to užijeme. A opravdu! Vzpomněli jsme si na jednu starou pranostiku, která říká, že to co se dělá na Nový rok, tak se dělá po celý rok. A my jsme chtěli být zdraví a něco pro své zdraví udělat, proto jsme se vydali na cestu k Dědu.

Počasí nebylo nijak vábné. Sice nepršelo ani nesněžilo, sluníčko už vůbec nesvítilo, ale nám cesta utíkala velice rychle. Cestou jsme hráli hry. První malá svačinka následovala po velkém výstupu ke studánce u Kapličky. Beroun se válel v mlze, ale nám bylo teplo. Posvačili jsme a pokračovali dál. Cestou jsme hráli na čísla, na bombu, dokonce i schovka byla. A než jsme se nadáli, byla před námi rozhledna Děd. Zjistili jsme několik informací, pokochali se po okolí a najednou jsme zjistili, že tu kvete v této době ještě řebříček. A nebyl vůbec zmrzlý. To je, co?

Následovala svačina a znovu jsme hráli hry. Protože čas již odbíjel skoro 11. hodinu, zvedli jsme krovky a šli nazpět. Ke škole jsme se měli vrátit kolem 12,30 hodin. Uvidíme, zda to splníme. Opět hrajeme hry, pozorujeme přírodu, určujeme stromy podle šišek, podle pupenů, určujeme orientaci, kde je sever a kde jih. Najednou se dostáváme ke kládám, kde probíhala těžba a vidíme, krásné letokruhy. Zjišťujeme stáří stromů podle počtu letokruhů. Nejstarší strom by podle nás měl 102 roky, jinak se stáří pohybovalo mezi 30 – 80 roky. Nejmladšímu stromu by bylo 20 let. To bylo zajímavé. Kruhy byly krásně znatelné a my se předháněli, kdo bude mít nejstarší strom.

Po chvíli pokračujeme dál a dostáváme se již k centru Berouna. Do školy jsme dorazili opravdu ve 12,30 hodin a na nás již čekali rodiče. Tak zase zítra. Jdeme na další výšlap! Dopoledne uteklo a my jsme si „novoroční výšlap“ do přírody opravdu užili.

Autor:
Vydáno: