Novinky v ústecké zoo

Ústecká zoologická zahrada má nového obyvatele – získala mladého tygra malajského jménem Bulan, který dorazil v pátek 10. května ze Zoo Praha, kde se 3. 10. 2017 narodil. „Tygr malajský patří mezi kriticky ohrožená zvířata. V Evropě je podle údajů ZIMS chován pouze v sedmi zoologických zahradách a populace v lidské péči čítá pouze 15 jedinců. V českých a slovenských zahradách je chován pouze v pražské a ústecké zoo. Chov tohoto tygra tedy vyžaduje velikou spolupráci všech zoo,“ přibližuje vedoucí zoologického útvaru Lukáš Štěrba.

Novinky v ústecké zoo

Pro příchod Bulana jsme se rozhodli právě proto, abychom i my pomohli populaci tygrů malajských. Umístit samce může být složité, někdy i hrozí, že budou muset být vykastrováni. U takto málo početné populace je ale velmi důležité mít reprodukce schopné jedince. A to byl ten hlavní důvod, proč jsme se rozhodli pro jeho příjezd. Chceme mít v naší zoo samce schopného reprodukce, který zde dospěje, vyzraje a bude moci mít v budoucnu mláďata. Dále ho budeme chtít také zkoušet spojit s naší starší samicí Indrou. Hlavním cílem už nebude její rozmnožení, ale chceme, aby Indra „vychovala“ mladého Bulana. Aby si zvykl na samice a věděl, jak se k nim chovat. I takto může starší samice ještě něco udělat pro tygry malajské. A kdyby náhodou samice ještě zabřezla, bylo by to pro nás velké překvapení,“ zakončuje Lukáš Štěrba.

Bulan zvládl přesun bez problémů. Po příjezdu byl až do neděle ještě trochu pod vlivem narkózy, kterou dostal pro lepší zvládnutí transportu. Je to pro něj složité, je v novém prostředí, pryč od rodičů a od sestry. V současné době si tedy zvyká na nové pachy, zvuky, prostředí, chovatele. Až bude zřejmé, že je v pohodě, mohou se oba tygři začít seznamovat, nejprve přes šubr a v případě pozitivních reakcí by bylo možné zkusit je spojit dohromady.

Další novinkou ústecké zoo je nová expozice australského ptactva poblíž spodního vchodu. Od začátku května zde návštěvníci mohou pozorovat několik zástupců nejmenšího kontinentu, jako jsou zajímavé čejky australské, kystráčkové modrolící, holubi chocholatí, několik druhů neofém a amadin. „Ke stavbě nás vedla myšlenka využití volného prostoru poblíž spodního vchodu, kudy přichází většina našich návštěvníků. Řada z nich zde navíc čeká na vláček, který je vyveze do horní části zoo, a naším cílem bylo jim čekání trochu zpříjemnit,“ sděluje ředitel zoo Roman Končel. „Voliéru jsme tematicky věnovali ptactvu Austrálie, jednak z toho důvodu, že australských zvířat v zoo moc nemáme, jednak kvůli tomu, abychom zvýšili druhovou skladbu ptačích obyvatel, vždyť naše zoo vznikla právě z ptačí rezervace,“ dodává Roman Končel.

Autor:
Vydáno: