Nové veřejné sbírky pomáhají zachránit jeřáby a orly

Brněnská zoologická zahrada má dvě nové sbírky, které jsou zaměřené na mezinárodní ochranářské projekty - repatriaci jeřába mandžuského a reintrodukci orla východního.

Jeřáb mandžuský: Zoo Brno se od roku 2015 podílí na repatriačním programu jeřábů mandžuských (Grus japonensis), řízeném státní přírodní rezervací Chinganskij zapovednik v Amurské oblasti Ruské federace. V roce 2015 Zoo Brno poprvé transportovala dvě vejce jeřábů mandžuských na Dálný východ, ze kterých se vylíhlo jedno mládě.

„Následně jsme oslovili další evropské zoologické zahrady, aby se k tomuto projektu připojily. O program projevil zájem například Zoopark Chomutov, Zoo Olomouc a nizozemská Zoo Veldhoven. Stávající program se díky těmto zahradám rozšířil o druhý druh, a sice jeřába daurského,“ dodal ředitel Zoo Brno MVDr. Martin Hovorka, Ph.D.

Zoo Brno v roce 2016 vezla celkem šest vajec, ze kterých se na ruském Dálném východě vylíhlo pět mláďat (čtyři jeřábi mandžuští a jeden daurský), která se budou v následujících měsících připravovat na návrat do přírody. Brněnská zoo se bude na repatriačním programu podílet i v následujících letech. Číslo účtu veřejné sbírky na pomoc chovu a záchraně ohrožených druhů zvířat – jeřáb mandžuský je 276543495/0300.

Orel východní: Od roku 2004 je Zoo Brno zapojena do mezinárodního programu na záchranu orla východního (Heliaeetus pelagicus). Nositelem tohoto programu je Euroasijská regionální asociaci zoologických zahrad a akvárií (EARAZA). Vedle jeho chovu a úspěšného rozmnožování se zoo bude zoo aktivně podílet na vybudování reintrodukčního centra pro orly východní v oblasti řeky Amur. Číslo účtu veřejné sbírky na pomoc chovu a záchraně ohrožených druhů zvířat – orel východní je 276543794/0300.

Kromě těchto dvou nových sbírek můžou lidé přispívat také na projekt Kura Kura – želvy v ohrožení (číslo účtu 267825941/0300) a na pomoc chovu ohrožených druhů zvířat (číslo účtu 256993800/0300).

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: