Nové přírůstky v zoo

Ve stádě lam alpak přibyla v minulých týdnech dvě mláďata, která mohou návštěvníci pozorovat od jejich prvních krůčků. V blízkosti výběhu se také často zdržují samice pávů, z nichž některé také pečují o svá mláďata.

Nové přírůstky v zoo

Obě mláďata jsou samičky, první přišla na svět 31. května, druhá 2. června. Mláďata lam, stejně jako většiny ostatních kopytníků, jsou krátce po porodu schopna vstát a následovat svou matku. Přestože první krůčky bývají na vratkých nožkách nejisté, netrvá dlouho a malé lamy už sebejistě pobíhají po výběhu. Lamy alpaky pocházejí z Jižní Ameriky a jedná se o zdomácnělou formu divoce žijících lam. Alpaka byla vyšlechtěna pro vlnu, která je velmi jemná a hřejivá. V ostravské zoo se lamy rozmnožují pravidelně a podařilo se zde odchovat již desítky mláďat.

Pávi korunkatí žijí v areálu zoo volně. Zatímco samci jsou nepřehlédnutelní svým nápadně zbarveným chvostem, samice jsou méně nápadně zbarvené a bez dlouhých ocasních per. Nenápadný vzhled je pro ně výhodou jako u ostatních zástupců hrabavých (bažantů, kurů atd.) zejména při inkubaci vajec v hnízdní jamce umístěné na zemi a následně pak při péči o mláďata. Mláďata hrabavých jsou po vylíhnutí již značně vyspělá, brzy opouštějí hnízdo a sama sbírají potravu. Přitom následují matku, která je střeží před predátory. Právě v tomto období mohou návštěvníci zoo potkat některé samice, jak vodí svá mláďata. Velmi často se zdržují u výběhů lam a dalších domácích zvířat. Pávi pocházejí původně z teplejších oblastí Indie, Pákistánu a Srí Lanky (vlhké i suché lesy podél vodních toků až do výšky 2000 m n. m.), bez problémů ale snášejí i zimní období našeho podnebného pásma.

Autor:
Vydáno: