Nové přírůstky v ústecké zoo

Prvním březnovým přírůstkem v Zoo Ústí nad Labem se stal malý makak kápový, který se narodil přímo na MDŽ, tedy 8. března. Vzhledem k tomu, že je to pravděpodobně samička, bude si toto datum dobře pamatovat . „Porod i odchov probíhají bez problémů, protože naše samice Lucka je již zkušenou matkou. Je jí 13 let a narodila se u nás v Ústí nad Labem,“ popisuje chovatelka Petra Paulů.

Nové přírůstky v ústecké zoo

Je to již sedmé mládě, které se jí narodilo, z toho je to pátý společný potomek, jehož otcem je současný samec jménem Chap, který k nám přišel v roce 2012 jako šestiletý. Ve skupině mohou návštěvníci kromě dospělého páru s čerstvým mláďátkem vidět ještě další čtyři potomky různého stáří, od sedmiletého Gluma po dvouletou Lízu. Pro správné fungování skupiny a předávání zkušeností je věková skladba velmi důležitá,“ vysvětluje chovatelka.

Makaky kápové začala ústecká zoo chovat v roce 1983, kdy přišel samec se třemi samicemi. „Odchovy mláďat se u nás staly již pravidlem, téměř každý rok se chovný pár může pochlubit narozeným potomkem,“ přibližuje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Zajímavostí je, že podle databáze ZIMS chová tento druh v Evropě pouze naše zoo a Fuenteventura Oasis Park na Kanárských ostrovech, které patří Španělsku. Více institucí, celkem 17, je na asijském kontinentu, jedna zoo je v Africe. Není to tím, že by tento druh byl vzácný a obtížně chovatelný, právě naopak, v přírodě je poměrně běžný, žije v celé Indii. Zoologické zahrady si k chovu vybírají ohroženější druhy makaků, ale na změnu by naše zoo potřebovala jiné chovatelské zařízení,“ doplňuje Věra Vrabcová.

Dalšími mláďaty, která se v zoo letos narodila, jsou trnuchy skvrnité. Dospělé jedince mohou návštěvníci vidět v přízemí pavilonu exotária, ale mláďata jsou umístěna v zázemí. „Důvodem přesunu je náročnější péče o narozené jedince, chovatelé potřebují mít přehled o příjmu potravy, mohou lépe kontrolovat jejich zdravotní stav, častěji čistit nádrž apod.,“ vysvětluje Věra Vrabcová. Trnucha skvrnitá je druh sladkovodního rejnoka, který žije v povodí jihoamerických řek Amazonka, Orinoka či Paraná. Ústecká zoo začala tato zvířata chovat v roce 2012. Patří mezi atraktivní druhy vyhledávané návštěvníky, kteří se zájmem sledují, jak při plavání vlní lemy svého těla nebo jak jsou zahrabané v písku tak, že jim koukají jen oči a dýchací otvory. Působivý je pohled na spodní stranu těla, který trnuchy předvádějí na skle nádrže, takže lze pozorovat ústní otvor. Trnuchy mají na horní straně štíhlého ocasu jedový trn, který však používají výlučně k obraně proti predátorům, nikoli k lovu. Jed sladkovodních druhů není pro člověka smrtelný, ale poranění se velmi špatně hojí, takže při čištění nádrže či krmení je třeba dbát velké opatrnosti.

Autor:
Vydáno: