Nová vlčí smečka má první přírůstek

Nová smečka vlků arktických v brněnské zoologické zahradě funguje dobře a důkazem toho je první odchované mládě. Alfa samec přivezený z Dánska dělá od února minulého roku společnost dvěma mladým samicím a v květnu narozenou samičku již mohou návštěvníci zahlédnout ve výběhu.

V roce 2013 se po uhynutí starého alfa samce celá skupina vlků arktických rozpadla. Část vlků jsme odvezli do jiných zahrad, ale protože není snadné najít pro vlky umístění, část na odvoz teprve čeká. Expozici o celkové rozloze 3500 m2 jsme rozdělili na dvě části a v jedné z nich založili nový chov. „Podařilo se nám získat mladého samce z Dánska, který jako jeden z mála v Evropě je novou krví ze Severní Ameriky. Ten vytvořil chovnou skupinu se dvěma samicemi z našeho brněnského odchovu. Letos v květnu jsme ve výběhu pozorovali tři čerstvě narozená mláďata.  Vzhledem k tomu, že matka je prvorodička, přežilo jen jedno z nich a při první veterinární prohlídce na konci června jsme zjistili, že je to samička,“ říká kurátorka savců Zoo Brno Mirka Friedman.

Moderní brněnský výběh vlků, jehož součástí je také srub kanadských indiánů, obdržel prestižní ocenění „Bílý slon“ za nejlepší expozici roku 2006. Modelace terénu a jeho osazení se přibližuje geografickým oblastem jejich přirozeného výskytu.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: