Nová expozice v brněnské zoo je připravená na příchod lvů

Koncem srpna se můžou návštěvníci brněnské zoo těšit na otevření nové expozice lvů. Stavba je umístěna u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory a zaujímá bezmála 5 000 m2.

Nová expozice v brněnské zoo je připravená na příchod lvů

Expoziční část stavby, o rozloze přibližně 2000 m2, tvoří hlavní výběh, který je lemovaný návštěvnickou trasou. Expozice využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněná je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku. Pozorovací místa pro návštěvníky jsou komponována například jako osamocená domorodá chýše, havarované letadlo nebo jako průhled bujnou vegetací. Součástí komplexu jsou také zázemní vytápěné ubikace se třemi oddělenými boxy, obslužnou zónou, prostory pro chovatele a odstavným neexpozičním výběhem.

„Stavba za 17 miliónů korun byla zahájená loni v srpnu a její slavnostní otevření plánujeme na 26. srpna, kdy zároveň slavíme otevření Zoo Brno, na které zveme adoptivní rodiče a sponzory. Návštěvníci se můžou těšit na lvy konžské – samici přivezeme ze Zoo Ústí nad Labem, samce ze Zoo Gdaňsk,“ doplnil ředitel brněnské zoo MVDr. Martin Hovorka, Ph.D. 

Lvi konžští (Panthera leo bleyenberghi) obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. „I když je datum slavnostního otevření ještě daleko, samotná zvířata už se připravují na přesun do nového domova. V obou zahradách probíhá nácvik nastupování do transportní bedny a manipulace při transportu, aby bylo možné zvířata přepravit bez uspání. Jejich příchod je pak plánován tak, aby lvi měli potřebný klid a dostatek času seznámit se s expozicí i spolu navzájem, než se představí návštěvníkům," říká kurátorka chovu savců Ing. Dorota Gremlicová.

Do Zoo Brno se lvi vrátí po čtrnácti letech. Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962–1972 odchovala jedenáct lvíčat.

Adoptivními rodiči lva konžského v Zoo Brno je energetická společnost SPP, dodavatel zemního plynu a elektřiny. „Brněnskou zoologickou zahradu naše společnost pravidelně podporuje již několik let, vždycky se totiž snažíme o to, aby naše podpora nebyla jednorázová. Zoo Brno prošla a stále prochází zásadní proměnou a poskytuje čím dál větší pohodlí a komfort nejen návštěvníkům, ale i samotným zvířatům. Lvy konžské čeká na Mniší hoře opravdové lví království. Těší mne, že se tak stalo i díky našemu přispění a doufám, že se jim tu bude líbit," uvedl Ing. Petr Ivánek, předseda představenstva akciové společnosti SPP CZ.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: