Nemocné zvíře

Doma pozorovali, že pes málo žere a hodně polehává, ale mysleli si, že je to všechno způsobené podzimním počasím, že si potřebuje jen odpočinout.

Včera ráno ale pes dostal horečku, začal těžce dýchat a tak se jejich táta rozhodl, že si vezme dvě hodiny náhradního volna a Dennyho vezme na radu k veterináři. V autě prý pes začal zoufale kňučet a když táta zastavil, zjistil, že Danny krvácí ze zadku. Nasedl zpátky do auta, jel tak rychle, jak to jenom šlo. V ordinaci pejsek ještě chvíli žil. Když ho veterinář potom prohlížel, nahmatal mu v břiše nádor. Byl prý docela velký a zdálo se, že narostl hodně rychle. Rodina nechápala vůbec nic. O psa se starali dobře, chodili s ním na procházky, kupovali kvalitní žrádlo. Brali ho na dovolenou, aby se sám doma netrápil steskem. Prý se to ale už tak někdy stane, že se objeví u zvířete nádor a vy ani nic nezpozorujete. A týkat se to může i jiných domácích zvířat, třeba koček. Rodina se ještě ptala, jestli by mohli zabránit Dennyho smrti, kdyby přišli k veterináři hned, jak pes začal polehávat. Doktor jim řekl, že by zahájil docela finančně náročnou léčbu. K dispozici má v dnešní době i fůru kvalitních preparátů, ale pes by s největší pravděpodobností stejně dlouho nežil, pokud by navíc měl sílu přežít náročnou operaci. Tak si táta mého kámoše z veterinární kliniky místo knírače Dennyho odvážel jen leták, na kterém byly informace o rozpoznání příznaků nádorového onemocnění u psů. Brzy by si chtěli koupit nového psíka a doufají, že už tyto rady nikdy nebudou potřebovat. Ale i tak ví, že kontrolovat jeho zdraví budou daleko líp.

Nekontrolovaný růst buněk může vést ke vzniku bulky - nádoru. U zvířete je potřeba kontrolovat, jestli nepříjemně nepáchne, jestli normálně přijímá a polyká potravu, nehubne. Pozorujte, jestli těžce nedýchá, kolik žere. Divné není jen neobvykle malé množství, některá zvířata žerou naopak hodně. Když se zraní, nehojí se mu pomalu rány? Jestli nemá problémy při vylučování a třeba i to, jak je vitální. Sledujte podezřelé zduřeniny, mohou se zvětšovat. Svého psího nebo kočičího kámoše kontrolujte, můžete mu tím zachránit život.

Autor:
Vydáno: