Německá a balkánská kuchyně

Německá kuchyně je poměrně stejná jako ta naše. Začneme eintopfem neboli vše v jednom hrnci. Jde o hustou polévku, která je připravená z masa, luštěnin, obilovin a tak dále s přísadou koření.

Z příloh jsou oblíbené brambory v podobě smažených, zelenina obvykle jako dušená a zahuštěná. Ze zeleniny se připravují za syrova saláty, které jsou doplněny zálivkami, které se vyrábějí průmyslově. Maso mají v Německu v oblibě vepřové a hovězí. Ryby upravují ve všech podobách a s omáčkami. I moučníky jsou skoro stejné jako u nás. Z kynutého těsta jsou oblíbené koláče s ovocem a rosolem a tvarohovými krémy či dorty.

Na Balkáně jsou labužníci a to se odvíjí i v jejich kuchyni. Zelenina se používá k přípravě studených i teplých pokrmů, plní se masem nebo se také připravuje k masu – rajčata, lilek, zelné listy a další. Zeleninové saláty patří k tradiční kuchyni, pochází odtud například i nám dobře známý šopský salát. Do salátů se obvykle dává lilek, baklažán, cibule, česnek, papriky, rajčata a další, nejčastěji tykvovitého typu. Polévky se podávají studené, například tarator, což je okurková polévka, přímo typická pro balkánskou kuchyni. Tarator se kromě okurek skládá i zdalších surovin, a to je bílý jogurt, sůl, česnek, zelené natě, nahrubo sekané ořechy a paprika.

Maso mají nejoblíbenější skopové, zpravidla se upravuje dušením a pečením, ale i jiné druhy masa jsou ochotní připravovat. Nejčastějšími pokrmy jsou ty z mletých surovin. Bývají to placičky, šišky, kuličky, známé čevapčiči, čufty a jiné. Upravují se grilováním. Musaka je typickým jídlem z mletého masa. Přidává se do něj zelenina, především rajčata, brambory, ale také vejce. Nakonec se to všechno spolu zapéká. Moučníky mají hodně sladké a tučné, protože se nijak zde neřeší váha. Vynikající je tady mimo jiné zmrzlina. Z nápojů se používá víno a pivo, jinak v podstatě všechno alkoholické i nealkoholické.

Autor:
Vydáno: