Nejpoužívanější slovo

Český jazyk je prý bohatý. Mohl bych taky napsat, že český jazyk je rozmanitý, různorodý nebo dokonce košatý. Většinu ze slov můžeme nahradit slovem jiným, alternativním, podobným, ve stejném nebo podobném smyslu.

Které z těchto slov je ale nejpoužívanější? Pokusil se někdo udělat statistiku nejvyslovovanějších slov? Taková statistika by se musela provádět hodně uvážlivě, dotazovaní by se museli vybírat ve všech věkových skupinách. Počínaje miminy, které umí kolem jednoho roku až tři slova, až po občany dlouhověké. Malé dítě začíná většinou tím, že opakuje po členech své rodiny slova máma a táta. Možná by se dalo průměrně spočítat, kolik špuntů za jeden den zavolá mámu. Myslím, že slovo matka v různých podobách by mohlo útočit na čelní místa žebříčku nejvyslovovanějších slov. Používá se i v pozdějším věku. Podle výzkumů, pokud oslovíte matku při nějakém průšvihu - mami nebo maminko, hrozí vám daleko nižší trest. Prý si matka díky neurologickým pochodům v mozku uvědomí, že jste její a patříte k ní v dobrém i zlém. Nedokáže se na vás dlouho zlobit a dokonce rychleji vychladne. Možná by stálo za to vyzkoušet, jestli se jí bude líp přijímat informace typu: „maminko, dostal jsem čtyřku z matiky!". Ale přece ve mně trochu hryže obava, aby to nebrala jako drzost.

Když už jsme nakousli slovo škola, možná, že i to by mohlo být to pravé na umístění v žebříčku nejpopulárnějších. Když spočítáte, kolikrát v průměru u vás doma padne za jeden jediný týden, dojdete k omračujícímu číslu. Připočtěte potom informace o škole pro babičky, dědečky, tety, strýce i sousedy a násobte to číslem, kdy o tomto slovu diskutujete po večerech na sociálních sítích s přáteli. Samozřejmě, že se debaty netočí kolem učiva, ale se školou to souvisí.

Další slovo, které mě napadá a hodilo by se do naší hitparády je slovo - jídlo. Bez něho se neobejdete ani jeden jediný den. Řešíte ho v případě, že se cpete od rána do večera a nevyhnete se mu, ani když držíte dietu.

A co peníze? Je snad tohle nejdůležitější ze všech důležitých slov? Slovo peníze řešíte už od mala, nechápete, proč vám vaši odmítají koupit v obchodě s hračkama kolo, boby, malý cirkusový stan, strašidelné lego a obří bublifuk najednou. Místo pořádných dárků obdržíte lízátko, v lepším případě kinder vajíčko a máte se radovat. To ještě ale netušíte, že slovo peníze budete vyslovovat čím dál častěji a pozoruju-li dospělé dobře, tak to odhaduju, že od určitého věku nemluví skoro o ničem jiném. Na úřadech, v bance, na pojišťovnách, v obchodech, u doktora, při zařizování vlastně čehokoliv potřebujete platit.

Další z hodně používaných slov kolem mě je - deprese. Stav mysli, ve kterém je vám neveselo, depka útočí ze všech stran a snaží se, aby se vám svět ani trochu nelíbil. Jiné, veledůležité slovo je počítač, tablet, mobil, sluchátka nebo odkaz. Do další kategorie spadají i slova sice populární, ale nepublikovatelné. Jejich četnost totiž nemůžeme spolehlivě zprůměrovat, k jejich používání se v tabulkách lidi moc rádi nepřiznávají. A když ano, tak zase přehánějí.

Svá důležitá slova mají všechny věkové kategorie. Když jsem jednou seděl hodinu na zastávce protože mi prchl autobus, zjistil jsem, že starší lidé řeší hodně zuby, zdraví a brýle. Z dvanácti spolucestujících se přiznala většina k nějakému dentálnímu problému. Nakonec jsem byl rád, že autobus přijel, protože mě začínala bolet celá pusa.

Kdybych měl vybrat jen jediné, nejdůležitější a nejvyslovovanější ze všech slov, myslím, že by se o příčku dělily vlastně slova dvě. Peníze a zdraví. Nebo naopak? Zdraví a peníze? Jak to vidíte vy?

Autor:
Vydáno: