Návštěva zookoutku v Malé Chuchli

Druhý den podzimních prázdnin strávilo 41 dětí školní družiny a školního klubu se svými vychovatelkami v malé zoo zahradě neboli zoo koutku v Malé Chuchli.

Návštěva zookoutku v Malé Chuchli

Je osm hodin ráno a my nastupujeme u školy do autobusu, který nás doveze do Prahy na Malou Chuchli. Cílem dnešního výletu bude návštěva malé zoo zahrady s doprovodným programem. Někteří již vědí, co je zde čeká, přesto se těší. Ti mladší, kteří zde ještě nebyli, jsou zvědaví a netrpěliví. Vysedáme z autobusu a odcházíme pěšky neznámo kam. Jak dlouho půjdeme? To z nás nikdo neví. Dostáváme se na počátek Naučné stezky Malá Chuchle a před námi se tyčí veliký kopec. Někteří z nás si myslí, že tento kopec nelze zdolat. Ale skutečnost je opravdu jiná. Po několika málo minutách se nacházíme na vyvýšenině, to nejhorší máme za sebou. Pak nás již čeká pozvolná procházka k danému cíli. Tam se určitě nenajde nikdo, kdo by se nudil.

A je to tak. Pomalu se dostáváme k prvnímu výběhu s daňčí zvěří, kde je i jelen a laně, daňčata, perličky a my se nemůžeme odtud odtrhnout. Ale musíme, následuje malá svačinka, než si pro nás přijde lesní pedagog, který má pro nás připraven program. Po několika minutách se k nám blíží mladý lesní pedagog, který se s námi vítá a seznamuje nás s dnešním programem. Po svačince s ním odcházíme, ale nemůžeme ani uvěřit. Vpravo i vlevo je mnoho voliér, ve kterých jsou umístěna zvířata. Přesto na jejich prohlížení je málo času, takže odcházíme dál do prostor, kde je ohniště, a kde si necháváme batůžky. Zde je slavnostní seznámení, upozornění na to, co se nesmí, aby nedošlo k nějakému problému. Utvoříme si skupinky, ve kterých si sami během 20 minut procházíme areál a seznamujeme se se zvěří. Poté se vracíme zpět a jdeme s pedagogem, který nás seznamuje s jednotlivými zvířaty, tvoříme názvy celých rodin, zjišťujeme co je jejich potravou a další a další zajímavosti. Takto kromě daňčí rodiny, vidíme i jelena lesního, nově i jelena siku, muflona. Z dalších zdejších obyvatel je zde perlička, veverka, kuna skalní. Kuna lesní, nutrie, mýval, norek americký, psík mývalovitý, liška obecná, bažant královský, bažant zlatý, výr velký, puštík, sova pálená, havran, vrána, káně, hrdlička, straka, sojka a další a další. Velké překvapení pro nás byl krkavec z Arabely, který zde žije již několik let.

Po hodinové prohlídce jsme se opět vrátili k ohništi a zde si opekli špekáčky. Mezi tím náš odborník si pro nás připravil soutěž, kde jsme ve skupině po čtyřech zpracovávali odpovědi na dané otázky. Například jsme poznávali srst šelem, stopy zvěře a další pozoruhodnosti. V druhé části jsme poznávali peří, přiřazovali lebku k danému zvířeti, poznávali kožky drobných šelem. Po určité době jsme odevzdali naše písemnosti a pověděli si, co jak má být. Odborník – lesní pedagog opravil a vyhodnotil nejlepší. To bylo překvapení. Vítězem se stala skupinka dětí: Daniel Matějka, Zuzana Matějková, Štěpán Mikula a Linda Mikulová. Milé překvapení, které nikdo z nás jistě nečekal. Odměna? Vzhledem k tomu, že je zákaz krmení návštěvníky, tato skupina byla právě pověřena, aby zdejší obyvatele – laně, muflony, daňky a daňčata nakrmila. A pak již jen vřelá slova poděkování za krásný den, předání drobných dárečků a již se loučíme. Odcházíme plni dojmů z dnešní akce, sice trochu prokřehlí, ale určitě to stálo za to. Kdo se s námi vydal na výlet, určitě neprohloupil.

Autor:
Vydáno: