Návštěva u hasičů

Měsíc květen v naší družině již tradičně patří hasičům, jejichž patronem je svatý Florian. A tak se stalo tradicí, že v tomto měsíci děti naší školní družiny odchází za hasiči na jejich stanici. Zde se seznamují nejen s prací hasičských záchranářů, ale i s jejich technikou.

Návštěva u hasičů

Během měsíce května se vystřídají všechny čtyři oddělení naší družiny na stanici hasičů v Berouně. Vždyť jejich práce stojí určitě za povšimnutí. Nikdo si asi nedokáže představit, co peněz tito lidé zachrání, co zachrání lidských životů, majetku lidí, ale i to, co oni sami během výkonu své práce prožívají a jak se to projevuje i na jejich psychice. Velice náročná, zodpovědná a neoceněná práce některých pro celou lidskou společnost. Vždyť oni sami mnohdy nasazují lidské životy. Prohlídku stanice, techniku, ale i seznámení se s hasičskou problematikou mají za sebou již dvě oddělení, ostatní se s ní seznámí v následujících dnech.

Nejprve si říkáme, na čem všem se hasiči podílejí? A co vlastně všechno dělají. Zopakovali jsme si i telefonní čísla všech složek Integrovaného záchranného systému. Vždyť jeden bez druhého snad nemůže ani existovat. Po krátkém úvodu se dostáváme k hasičské technice. Ta nás zajímá asi nejvíce. Procházíme jedno auto za druhým a vidíme, čím vším je uvnitř vybaveno. Spousta hadic, dýchacích přístrojů, ale i hydraulické nůžky a mnoho a mnoho dalšího vybavení. A když se snažíme potěžkat nářadí, není vůbec lehké. Když si uvědomíme, že jej hasič popadne do ruky a musí pospíchat, dokonce i utíkat, aby mnohdy nebyl zmařen lidský život, zákonitě musí být po výkonu značně unaven a vysílen. Prohlížíme i vysouvací žebřík, vidíme i člun na vodu, který je důležitý při záchraně na vodě, ale i například v zimě při přimrznutí labutí atd. Máme možnost si vyzkoušet i různé oblečení, které hasiči používají. Zkoušíme si i dýchací přístroje. Snažíme se pohnout i se složenými hadicemi v přepravním koši. Zjišťujeme, že to není žádná legrace.

Na závěr je dán prostor i na dotazy. A nebylo jich zase málo, co nás zajímalo. Chtěli jsme vědět ceny hasičských aut, zajímalo nás i to, za jak dlouho musí hasiči ze stanice vyjet, když mají zásah a mnoho a mnoho dalších dotazů. Zjistili jsme, že na stanici nepracují pouze výjezdoví hasiči, ale že jsou zde i nevýjezdoví lidé, kteří mají například na starosti finance, materiál, řízení atd. Nastává hodina loučení, my děkujeme všem, kteří nás provázejí a seznamují s jejich náročnou prací. Přejeme jim mnoho úspěchů při záchraně, a aby nebyli ohroženi na životě oni sami. Cestou do školy si ještě povídáme o tom, co jsme viděli. Děkujeme!

Autor:
Vydáno: