Návštěva rodného domu Františka Nepila

18. 10. 2016 navštívily děti školní družiny rodný dům Františka Nepila již po druhé. Tentokrát pro nás tuto akci připravila paní Renata Jandová a Nakladatelství Granát v zastoupení pana ing. Jaroslava Háka a paní Jiřiny Hákové. Stalo se tak na základě ztvárnění skřítků „naschválníčků“ z knihy Františka Nepila „Naschválníčci“, kterou jsme si v závěru loňského roku začali číst. Namalované skřítky „naschválníčky“ jsme odvezli do rodného domku spisovatele Nepila, kde vznikla výstava našich prací. A vzhledem tomu, že Nakladatelství Granát vydává knihy zdejšího rodáka, uskutečnila se tato super akce dětí školní družiny a nakladatelství Granát v těchto prostorech za pomoci paní Renaty Jandové.

Návštěva rodného domu Františka Nepila

V úterý 18. 10. Odjíždí delegace dětí z jednotlivých oddělení školní družiny do Hýskova, kde navštíví rodný domek Františka Nepila. Cesta byla trochu komplikovaná. Z přesunu vlakem do Hýskova následovala výluka a my se do Hýskova dopravili drážním autobusem. Cesta netrvala dlouho a my již v půl deváté byli na místě. V přilehlém parčíku jsme se nasvačili a připravili se na akci. Pak odcházíme do prostor rodného domku, paní Jandová nás seznamuje s historií domečku, kde se František Nepil narodil. Zde žila jeho babička. V prvním sále si prohlížíme výstavu vah, které nám mnohdy připomínají váhy našich prababiček, jež někde ještě můžeme najít. V dalších prostorech se již seznamujeme se životem spisovatele Františka Nepila. Ve vitrínách se nachází Nepilovy knihy psané pro dospělé. V poličkách pak si můžeme prohlédnout knihy pro děti. Pro nás nejznámější knihy Já Baryk, Naschválníčci, Polní žínka Evelínka, Štuclinka a Zachumlánek, Lišky, dobrou noc a mnoho dalších. Po prohlídce areálu přicházíme do přednáškového sálu, kde již na nás čekají naši milí hosté. Pan ing. Jaroslav Hák z nakladatelství Granát a jeho žena paní Jiřina Háková, spisovatelka.

Po vzájemném představení se slova ujímá pan Hák, který s námi hovoří nejprve na téma život Františka Nepila, jeho dílo. Proč právě na toto téma. Pan inženýr byl přítelem pana Nepila, se kterým spolupracoval a navštěvoval ho v jeho domku ve Stradonicích. K tomu, že se seznámil s panem Nepilem, dopomohl ilustrátor Karel Franta, který je známý český malíř a ilustrátor. Po vyučení se v Praze působil ilustrátor v dětských časopisech, ilustroval mnoho dětských knih. Uspořádal mnoho výstav a právě František Nepil na jeho výstavách dělal proslov. Díky vydání Českého betlému v nakladatelství Granát se seznámil ing. Hák s panem Frantou – ilustrátorem a postupně i s panem Nepilem. František Nepil napsal úvodní slovo k Českému betlému. Dále se seznamujeme s dalšími ilustrátory dětských knih jako např. Helena Zmatlíková, Zdeněk Miler, Born, Ondřej Sekora, Josef Lada a další. Dozvídáme se, že nakladatelství Granát vydalo již deset knih Františka Nepila. Došlo i na řadu dotazů, které byly vždy dětem vysvětleny a zodpovězeny. Po krátké desetiminutové přestávce pokračuje dál. Pan Hák nás seznamuje, co všechno musí udělat vydavatel, než může knihu opravdu tisknout. Musí se sejít se spisovatelem, sehnat ilustrátora, s ním konzultovat ilustraci. S ilustrací musí souhlasit i spisovatel, a když je vše dle představ zúčastněných stran, může dojít k tisku. Po tisku přichází ilustrátor a odebírá si originál ilustrace. Zde nás pan Hák upozornil na autorská práva, která se nesmí porušit. Dovídáme se, jak vůbec probíhá tisk knihy, co je k tomu potřeba a jaké barvy se používají. Beseda se pomalu a jistě chýlí ke konci, my se pomalu loučíme s Hákovými, předáváme malou pozornost, a děkujeme i paní Renatě Jandové za tuto krásnou akci, kterou jsme si opravdu užili. Ještě několik posledních fotek a odcházíme na autobus. Věříme, že jsme se takto společně nesešli naposledy a že v této činnosti i nadále budeme pokračovat. Přátelé, děkujeme mnohokrát!

Autor:
Vydáno: