Naučná stezka Václava Talicha v Brdatkách

Druhého května se děti školní družiny vydaly na Naučnou stezku Vácalva Talicha do Brdatek, dále pak navštívily Muzeum Českého krasu a současně se pak podílely na akci „Čekání na tramvaj“.

Naučná stezka Václava Talicha v Brdatkách

Tento den naše škola měla z technických důvodů ředitelské volno. Toho využila školní družina, která se hned vydala na tři zajímavé akce. Ráno jsme se sešli společně u školy. I když jsme se všichni báli, jaké počasí nás čeká. Přesto jsme doufali, že nezmokneme a že dnešní den pro nás bude príma. S trochou malého zpoždění odcházíme krátce po osmé hodině ranní směrem do Brdatek.

Všichni víme, že se zde nachází naučná stezka, kterou již někteří z nás znají. Ale právě nyní, kdy je jaro v plném proudu, to bude určitě super. Cestou se zastavujeme u přehledných tabulí, které nás seznamují s tím, co zde můžeme hledat, co tu lze najít. A tak se o to všechno pokusíme. Cestou poznáváme stromy, keře, kvetoucí či již odkvetlé rostlinky. Cestou posloucháme krásně zpívající ptáčky, které se snažíme též rozpoznat. Ale to nám jde trochu hůře. Poznali jsme sýkorku koňadru, kosa, ale hlasů zde bylo více. Zastavujeme se u vily Václava Talicha, kde se seznamujeme s jeho životem. Pak odcházíme k našemu cíli, kterým je zdejší rybníček. Nyní následuje vytoužená a určitě zasloužená svačinka. Sledujeme cvrkot na zdejším rybníčku. Z vajíček žab je zde mnoho pulců, ze kterých se postupně vyvine ropucha obecná či skokan hnědý. Vajíčka těchto žab jsme již viděli, když jsme hledali jaro. Na vodní hladině sledujeme kachnu divokou se svými káčátky a kolem plující kačery. Krásná idylka, když nám začíná prosvitovat sluníčko. Je to hned veselejší.

Zakrátko se rozdělujeme na tři skupiny a zasoutěžíme si. Proběhla štafeta, ve které se všichni vystřídali a my si zopakovali, co jsme se cestou dověděli a co si pamatujeme. Pro některé to bylo náročné, ale všichni jsme to nakonec zvládli. Vítězem se stala skupina 3 ve složení: Kristina Becher, Maruška Hirnerová, Jiřík Fortuník, Adélka Redzinová, Verča Vysoká, Adam Šantora a Luba Forejtová. Na druhém místě pak byla skupina 1 ve složení: Vojta Církva, Vojta Prošek, Martin Raffay, Linda Mikulová, Bára Haklová, Tomáš Becher, Markéta Forejtová, Bětka Langmajerová. Třetí pak skončila skupina 2 ve složení: Kuba Lukšan, Matěj Redzina, Míla Bártů, Verča Veleva, Kristýna Trojanová, Martin Matula, Annička Fučíková, Ondra Hána. V závěru jsme se ještě porozhlédli po okolí, ale pomalu a jistě se vracíme. Dalším místem byla pro nás druhá svačinka na Štulovně u Berounky.

Po tři čtvrtě hodině odcházíme dál a naším cílem je Muzeum Českého krasu. Nejprve procházíme expozici lega, chvíli si pohrajeme a pak nás čeká další již čtvrtý ročník tradiční akce, kterou je „Čekání na tramvaj“. Ve čtrnáct hodin vycházíme na náměstí před muzeum, s námi současně pracovníci muzea a akce může začít. Lidé kolem nás sledují, co se děje. Vytváříme útvar, pracovníci muzea vedou štrůdl dětí a za nimi se řadíme my, i s vlastnoručně vyrobenou tramvají. Obcházíme kolem náměstí a jdeme na zastávku. Průvodčí tramvaje rozdává jízdenky, za nedlouho kontroluje, zda jsou všichni připravení k odjezdu a my odcházíme. Tramvají odjíždí nejprve naše skupinka a ve druhé vlně přistupují do tramvaje pracovníci muzea a my vystupujeme. Když podruhé přijede tramvaj do cíle, pomalu a jistě se loučíme. Vždyť vizí Berouňáků před několika desítkami let, měla prý tramvaj v Berouně jezdit. Vize se však nenaplnila. Náš dnešní den se nachýlil k závěru, my se loučíme a odcházíme. Nad Berounem se ztemňuje obloha a vypadá to, že začne pršet. Přicházíme ke škole, kde na nás již čekají rodiče. Dnešní den se opravdu vydařil a my máme na co vzpomínat. Počasí nám vydrželo, ale uvidíme jak dlouho.

Autor:
Vydáno: