„Naše planeta – naše zdraví.“ Motto Světového dne zdraví 2022

Ten byl vyhlášen v roce 1950, v době vzniku Světové zdravotnické organizace. V tento den probíhají po celém světě akce, které vybízejí k prevenci a zdravému životnímu stylu. V dnešním světě jsme obklopeni znečištěným prostředím průmyslových oblastí, na každém rohu máme rychlá občerstvení, mnozí tráví čas sedavým způsobem života v kancelářích. Mnoho z těchto faktorů lze ovlivnit.

„Naše planeta – naše zdraví.“ Motto Světového dne zdraví 2022

Mezinárodní den zdraví jsme si připomenuli i ve školní družině dne 8. 4. 2022. Po výuce se scházíme v tělocvičně školy a chvíli besedujeme o tom, proč se vlastně scházíme. Zamýšlíme se všichni společně, co kdo dělá dobře či špatně pro své zdraví, ale i to, jak to vylepšit. Uvědomujeme si, co děláme špatně: mnohdy nevhodná strava, málo pijeme, málo se pohybujeme, málo někteří z nás sportují, ale i málo přemýšlíme, málo namáháme své mozkové závity. Seznámíme se velice stručně s naší kostrou, ale i s orgány našeho těla. Ukazujeme si na modelu, kde, co je, a k čemu to slouží a proč je to pro nás velmi důležité. Po této části jdeme na soutěžní klání.

Rozdělujeme se do skupin, tak jako obvykle. Čtyři skupiny budou proti sobě bodovat. A kdo zvítězí, kdo bude mít nejvíc bodů. To ukáže čas a naše šikovnost či nešikovnost. V první části vzbudíme naše mozkové závity a naším úkolem je získat odpověď na 15 hádanek. Po vyluštění hned vzájemná kontrola a zapsání prvních bodů. Ve druhé soutěži si zvyšujeme tělesnou zdatnost. Z každé skupiny nastupují 4 závodníci. Jejich úkolem je se co nejdále proskákat skoky snožmo tak, že po skoku prvního jde na jeho doskok druhý a postupně až čtvrtý závodník. Podle toho pak skupiny získají body. Ve druhé pohybové soutěži opět skáče z každé skupiny čtveřice po dobu jedné minuty a my počítáme, kolikrát soutěžící přeskočí švihadlo. Počet přeskoků je pak bodováno pro skupinu. Třetí soutěž je též na zvyšování tělesné zdatnosti. Po dobu jedné minuty počítáme, kolik každý ve čtveřici udělá sed – leh. Součet je opět bodován.

V další soutěži si prověříme, jak jsme sledovali úvodní povídání. Na velký papír obkreslíme siluetu jednoho z každé skupiny. A pak již pracují skupiny kolektivně. V určité vzdálenosti jsou položeny různé orgány našeho těla z papíru. Naším úkolem je do siluety umístit tak, jak si myslíme, že jsou uloženy, ale i zároveň popsat daný tělesný orgán. Po dokončení plnění tohoto úkolu následuje kontrola a zapsání bodů. Ano, toto byla poslední soutěž. A nyní již jen sečtení bodů a hodnocení. A jak to tedy dopadlo? Někdo musí vyhrát, jiný prohrát. Ale to je soutěž.

1.      místo – se stejným počtem 19 b. – 2. a 3. skupina
2.      místo – 18 b. – 1. skupina
3.      místo – 16 b. 4. skupina

Výsledky jsou vcelku vyrovnané. Nyní již jen malá odměna konec. A co říci závěrem? Měli bychom být vděční za své zdraví a měli se o něj starat s maximální možnou péčí.

Autor:
Vydáno: