Narozeniny rosomáků

Zoo Ústí nad Labem začala chovat rosomáky sibiřské 15. prosince 2006, prvním zvířetem byla samice Xala, která se narodila 10. února 2005 ve finské Zoo Helsinki. Zhruba po roce dorazil desetiletý samec Hemminki z finské Zoo Athari, který však v červenci roku 2012 uhynul.

Narozeniny rosomáků

Po třech měsících (26. října 2012) přišel současný samec Marco, který se narodil 17. února 2011 ve švédské Zoo Nordens Ark. Chov rosomáků je řízen koordinátorem Evropských chovných programů (EEP), který rozhoduje o umístění zvířat v jednotlivých zoo. V Evropě je chová celkem 32 institucí, ale odchovat mláďata není obvyklé, za posledních 12 měsíců se to podařilo pouze v pěti zoo.

Rosomák není pták J, jak se zpívá ve známé písničce od skupiny Olympic, je to statná šelma, která patří do čeledi lasicovitých. Je to zdatný a nebojácný lovec, který dokáže ulovit i o mnoho větší kořist, než je sám, ale většinou se živí zdechlinami a zbytky kořisti jiných zvířat. Obývá severské oblasti Ameriky, Evropy a Asie, je přizpůsoben životu v tvrdých podmínkách – má hustou srst, která jej chrání před chladem, a široké tlapy porostlé srstí, které mu umožňují pohyb ve sněhu.

Důvodem oslavy 10. narozenin Xaly je celoevropská kampaň EAZA Od pólu k pólu, která je zaměřena na zvířata polárních oblastí. Zoo Ústí nad Labem na toto téma uspořádala pro děti, které mají momentálně jarní prázdniny, tradiční akci – v pavilonu exotária jsou připravena soutěžní stanoviště, kde si mohou vyzkoušet různé úkoly. Kromě toho se mohou dozvědět nejen zajímavé informace o sedmi zástupcích polární fauny, ale i jednoduché rady, jak může přírodě věčného sněhu a ledu pomoci každý z nás. Lze např. omezit spotřebu elektrické energie „jen“ odpojováním přístrojů v pohotovostním režimu (tzv. stand by), tedy vypnout počítač či tablet, když se na něm nepracuje, odpojit mobil od sítě po skončení nabíjení, nevypínat televizi pouze dálkovým ovladačem či nesvítit v místnosti, kde nikdo není. Výhoda nejen pro přírodu, ale i pro vlastní peněženku J.

 

Autor:
Vydáno: