Národní den železnice

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington. Oslava tohoto svátku se letos uskuteční ve známých větších městech po celé republice. Návštěvníci nahlédnou do historie železniční dopravy a uvidí i ty nejmodernější vlaky. K tomu vždy následuje doprovodný program.

Národní den železnice

Dvacátý čtvrtý zářijový den, který je Národním dnem železnice, si o něco dříve připomenuly i děti naší školní družiny. Dnešní železniční odpoledne se odehrávalo v blízkosti naší školy, kde se nedaleko nachází vlakové nádraží Beroun – Závodí. Jde o zastávku vlaků, které jedou směr na Prahu a z Prahy do Berouna hl. nádraží. Ale na další koleji jezdí vlaky směr Beroun – Rakovník a naopak. Téměř všechny vlaky zde staví. Proto jsme se vydali na toto místo a určitě jsme udělali dobře. V přilehlých prostorech jsme si prošli „železniční stezkou“, kde jsme plnili různé úkoly a odpovídali na otázky. Za každou odpověď jsme získali jedno písmeno do naší tajenky. V úkolech jsme poznávali různé druhy lokomotiv a poté skládali tajenku. A co nám vyšlo? Na patnácti kartách s různými lokomotivami nám vyšlo: „KRÁSNÉ LOKOMOTIVY“.

První skupina k dnešní akci přidala ještě i svoji pohádku o mašince, kterou věnuje Českým drahám. Přikládáme.

Mašinka

Byla jednou jedna mašinka, jmenovala se Papoušek. Mašinka jezdila na krátké trati mezi Policí a Náhorní. Jezdilo s ní jen málo lidí, ale žádná mašinka. Mašinka z toho byla smutná a měla stále méně a méně sil. Proto se rozhodli, že mašinku odvezou do depa v Příbrami, a tam rozeberou do šrotu. Jenže mašinka uviděla nové kamarády a zase dostala sílu a chuť pracovat. Protože měla hodně kamarádů, měla i hodně síly. Stala se z ní rychlíková…

Děti za soutěžní stezku a soutěžní odpoledne k „Národnímu dni železnice“ obdržely malou odměnu. Pak se jako vláček rozjely zpět do své družiny.

Autor:
Vydáno: