Nápady z perníku

Perníky se v minulých dobách používaly k ozdobení vánočního stromku a sloužily také jako dárek.

Perníkové těsto, pokud ho člověk umí připravit a má s ním zkušenost nabízí mnoho variant jak s ním naložit. Medové perníčky jsou díky medu o něco zdravějším mlsáním. Pokud si s těstem budete chtít trošku vyhrát, bude vás bavit výroba pravé perníkové chaloupky. Návod a šablony jsou k dohledání na internetu, a díky tomu, že taková chalupa bude ozdobená hromadou polevy, čokolády a spoustou barevných dobrot, nebude ani příliš vidět, že je někde nedokonalý.

Perníkový svícínek je dárek docela originální a k Vánocům patří. Z perníkového těsta si vykrojte tvar, který se vám líbí. A potom ještě další dva. Do jednoho z nich naznačte čajovou svíčkou obrys a vykrojte. Po upečení spojte dva plné tvary polevou k sobě, přilepte i vrchní díl s výřezem pro čajovou svíčku.

Z perníku se dá také vyrobit vlastní betlém. Postavičky si raději předkreslete na papír a počítejte s tím, že perníčky v troubě vždycky trochu nabudou. Aby se vám nestalo to co mně, že jsem potom z plechu sundal Ježíška skoro v životní velikosti. Na betlém si z těsta pomocí ostrého nožíku vyřežte i jesličky, pár zvířátek a kometu. Vaše práce nemusí být dokonalá, polevou potom všechno dokreslíte, uděláte kontury a dozdobíte. Než všechno vychladne, stihnete si ještě připravit pevnou podložku, na kterou potom betlém rozestavíte.

Dobrým nápadem na netradiční dárek je perníková krabička. Z těsta si vykrojíte čtyři obdélníky na stěny a jeden na dno. Po upečení a vychladnutí s sobě lepíme bílkovou polevou nebo čokoládou. Pokud krabička nebude držet úplně podle našich představ nevadí, ovažte jí nějakou pěknou mašlí. Bude to vypadat nejen dobře, ale celkově ji zpevní.

Perníčky menších tvarů se dají střídavě napichovat na špejle. Pozor, tady už musí být perníčky trošku odležené, právě upečený perník by se drobil. Svačina do školy „alá perník na špejli" je nebezpečná záležitost, budou vám ho chtít okousat ze všech stran, tak se braňte, ať nemáte po přestávce hlad. Nebo pro jistotu přibalte ještě jablko.

A další dobrý nápad. Malé stejně velké perníkové tvary k sobě slepíme polevou na barevnou stuhu. Stužku volte spíš užší, polevu hustší. Zkušenější kuchaři vám doma určitě poradí, chce to trochu odhad. První řetěz bude nepoužitelný, ten klidně snězte a druhý už bude určitě hezký, s tím si ozdobte stromeček.

Kdo nemá s pečením ještě vůbec žádnou zkušenost, může si ve většině obchodů teď před Vánoci koupit perníkové těsto. To stačí jednoduše vyndat z folie, maličko podsypat hladkou moukou a rozválet na plát. Potom vykrajovat tvary, kterým ve středu ještě vykrojíte otvor. Poproste někoho doma, ať vám cukroví upeče, bude to trvat jen pár minut. Aby se perníčky pěkně leskly, je možné potřít je vaječným bílkem. Po vychladnutí můžete perníčky po jednom navlékat na stuhu nebo tenký drátek.

Autor:
Vydáno: