Nad Brnem dnes poletí Kometa

Ve stejném věku a ve stejné přepravní bedně jako před čtrnácti lety přijela její matka lední medvědice Cora ze St. Petersburgu do Brna, odjíždí dnes na cestu do nového domova také nositelka jejích mateřských genů samička Kometa. Pod dohledem chovatelů, s dárkem od adoptivních rodičů a s policejním doprovodem vyrazila v 11:00 po dálnici D1 na letiště Václava Havla.

Nad Brnem dnes poletí Kometa

Cora v roce 2000 urazila 1750 km ze St. Petersburgu do Brna jako čtrnáctiměsíční medvídě a Kometu čeká 2200 km dlouhá cesta na východ do Rostova na Donu. Přepravní bedna je mírně upravená na dnešní požadavky přepravce a dohromady se stokilovou medvědicí váží 430 kg. Kometa byla v 9:30 oddělena chovatelem od matky a bratra Nanuka a přesunuta do přepravní bedny bez použití uspávacích prostředků. Za přítomnosti pracovníků zahrady a novinářů se s ní přišli rozloučit také mládežníci z HC Kometa Brno, kteří jako dárek přinesli speciální míč pro lední medvědy. V 11:00 vyrazilo transportní auto s přívěsem pro přepravu zvířat na cestu do Prahy. Vzhledem k současným dopravním komplikacím na dálnici D1 jsme požádali o spolupráci Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje a po celou dobu transportu bude auto s Kometou doprovázet vozidlo Oddělení silničního dohledu. Na pražské letiště dorazí přibližně v 15:30, po celním odbavení a nezbytných kontrolách odletí letadlem Českých aerolinií ve 22:00. „Celý transport byl společně s ČSA a přepravní společností Horizon Cargo pečlivě připravován a plánován tak, aby měla Kometa maximální pohodlí a v přepravní bedně strávila jen nezbytně dlouhou dobu. Děkujeme také za spolupráci dopravní policii, díky které eliminujeme nebezpečí, že auto s naší Kometou uvízne na několik hodin v dopravní nehodě.“ říká ředitel Martin Hovorka. Na letiště v Rostově na Donu přistane letadlo s Kometou v 1:00, tj. ve 3:00 místního času.

„Narodila jsem se 24. listopadu 2012 a vážila jsem jen 600 gramů. Celé čtyři měsíce jsem byla jen s mámou Corou a s bráškou v porodním boxu a prý nás celý svět sledoval přes nějakou kameru.

16. března se nás máma rozhodla ukázat lidem a vyvedla nás do výběhu - paráda

4. dubna jsme poprvé uviděli člověka zblízka – byl to zvířecí doktor – první veterinární prohlídka. Trochu to bolelo, ale prý se to musí.

27. dubna byla velká sláva – křtiny. To bylo lidí. A dostali jsme jména Nanuk a Kometa. Ta jména nám vybrali naši fanoušci. Taky máme adoptivní rodiče, slavné hokejisty z klubu, co se jmenuje stejně jako já.

5. května jsme s Nanukem vyhráli anketu Babyzoom o nej mládě českých a slovenských zoologických zahrad.

Jako první jsem se naučila plavat a dodnes mi říkají „vodní živel“. Dnes vážím už téměř 100 kg. Za celý rok 2013 nás v zahradě naštívilo více než čtvrt milionu lidí.

3. dubna 2014 odjíždím do nového domova v Zoologické zahradě Rostov na Donu, kde mají nový výběh s velikánským bazénem.

Bude mi trochu smutno po Nanukovi, po tom člověku s knírem a kloboučkem na hlavě, co nás chodil krmit a taky po mámě, ale ta mě toho naučila už dost na to, abych se za pár let taky mohla stát úžasnou matkou, jako je ona i moje babička Uslada. Budete na mě hrdí, uvidíte!!!“

Vaše KOMETA

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: