Na statku je k vidění šest selátek

V expozici s domácími zvířaty se mohou návštěvníci těšit na šest selátek, která se narodila 17. února. První týdny trávila prasnice se selaty v teplé ubikaci, kde je návštěvníci nemohli vidět, nyní už ale pobývají většinu dne ve venkovním výběhu.

Na statku je k vidění šest selátek

Jedná se o první odchov přeštických prasat v ostravské zoologické zahradě. Celkem se narodilo osm selat tohoto původního českého plemene, jedno ale přišlo na svět mrtvé a druhé uhynulo den po porodu. V šestici přeživších mláďat jsou dva samečci a čtyři samičky. Pokud není výrazně chladno a nevlídně, chodí prasečí rodina ven každý den cca od 9 do 15 hodin. Za nepříznivého počasí je doba pobytu venku kratší.

Prase domácí – přeštické je původní české středně velké plemeno odvozené od tzv. klapouchých prasat. Prasnice dosahují výšky v kohoutku až 80 cm a hmotnosti 215 až 235 kg, kanci až 90 cm výšky a hmotnosti až 280 kg. Jsou velmi plodní – prasnice mívají 10 až 16 selat. Z tohoto důvodu se také využívá jako mateřské plemeno pro křížení v rámci tzv. hybridizačního programu. Slouží také jako genetická rezerva. Prase je nenáročné, otužilé a odolné vůči chorobám a stresu.

Foto Pavel Vlček

Autor:
Vydáno: