Na čem ujíždíte?

Nemám v úmyslu právě teď poučovat o nebezpečnosti ujíždění na čemkoli psychotropním, ničícím a devastujícím.

Prázdniny jsou v plném proudu, krásné slunečné počasí, modrá obloha a pocit, že nic nemusím, potrvá ještě několik šťastných dní. Bylo by škoda si je ničit špatnými zprávami. Propadat zoufalství a depresivním myšlenkám v létě je šílenství, o prázdninách by se měly zakázat. Jistě, ne každý den se vydaří a povede se podle našeho gusta, ale ujíždění nám ho přece zpříjemní. S ujížděním zvládneme brigádu v papírnách, naštosované balíky se budou silou vůle přenášet samy. Hravě překonáme prázdninovou šichtu v marketu a ještě se při doplňování zboží můžeme usmívat. Ujíždění nám pomůže zvládnout těžké chvíle nastupující ponorkové nemoci vznikající mezi námi a rodiči, případně i prarodiči, pokud se u nich v letním období vyskytujeme.

Ujíždění je totiž dokonalý únik před realitou. Každý z nás ho vidí jinak, pro každého z nás má jiný název. Podle nejnovějších diskuzí týkajících se této problematiky vyplynulo, že jinak ujíždí osoby ženského a jinak osoby mužského pohlaví. O takovém pozitivním ujíždění nikdo z nás nemá problém mluvit a tak našinec získá během jednoho večera detailní přehled o stavu ve vašem okolí.

Situace by se dala nazvat poměrně přehlednou, dala by se dokonce uvést i v procentech. Ejhle, jak mi najednou takové převody jdou. Rychle a hbitě. Škoda, že ve školní rok se mi moje matematické nadání s největší pravděpodobností vykouří z hlavy s první desetiminutovkou.

Pokud se holek týká, je u nich v létě nejpravděpodobnější možností ujíždění komunikace s přáteli. Komunikací se rozumí dorozumívání všemi prostředky a to nejen formou elektronickou, ale taky mluvenou. Holky prý dokážou celé prázdniny prokecat a je jim docela jedno, kde jsou. Hlavně, aby se v jejich blízkosti vyskytovala spřízněná osoba, která z věčného mluvení nebude mít zdravotní následky. Jedná se o zajímavé zjištění, protože ve školní rok, spíš než pusu, zaměstnáváme ruce a prsty. Ty buší do klávesnic a dotykových zařízení do zblbnutí.

Jako další bylo jmenováno ujíždění na škrabané zmrzlině různých příchutí, chlazených nápojích míchaných s ovocem, několik osob se přiznalo k ujíždění na melounu nebo pražených arašídech v pikantním těstíčku.

Jen velmi malé procento populace se vyjádřilo k závislosti na smažených hranolkách a kuřeti z nadnárodní společnosti. Bude to asi tím, že přes prázdniny vaří mámy, babičky, tetičky nebo táborové kuchařky. Ty se pravděpodobně domluvily a předkládají různé pokrmy tak, aby jsme se alespoň v létě „normálně" najedli.

Ujíždění nemusí být ale jen o jídle a komunikaci, i přesto, že je to pole nás nejčastější případ. Někteří jedinci ujíždí na tom, že ujíždí na koni. Když se na ně dívám z hodně velké dálky, přijde mi to moc pěkný způsob šílenství. Další vlastní různé druhy mazlíčků, kam se hnou oni, doprovází je činčila, potkánek, zakrslý králík nebo jiný důvěrník, který se dá strčit s nadsázkou do kapsy. Nevím, nakolik jsou spokojena ta zvířata, ale pokud se sejde několik ujížděčů pohromadě, budí to dojem, že králík během půl hodiny musí definitivně přijít o uši.

U kluků se probírá boj všeho druhu, doplňují se výbavy podle zaměření. Jedni hledají v internetových diskuzích informace o síle plechu gotických rukavic, vedou nekonečné debaty o správném úchopu a tvaru štítu. Další skupinu zajímají zbraně a vojenská technika. Spousta z nás se věnuje některému bojovému umění. Je docela jedno, jestli má při tom dotyčný oblečený nažehlený bílý obleček, plátové brnění nebo maskáčové kalhoty. Ve finále si rozumíme všichni.

Z dalších zjištění vznikají závislosti na sportování a posilování. Jezdí se hodně na kole a skútru. Taky za vodou, fůra lidí ráda plave a kupodivu jsou v kurzu i jazykové kurzy nebo tábory.

Jedna osoba odpověděla, že ujíždí na tom, že spí do oběda a po obědě si jde zase lehnout a další jednotlivec se pyšnil tím, že spát chodí jen na čtyři hodiny denně, protože nechce přijít o čas.

V jedné věci jsme ale zajedno. O prázdninách ujíždíme hlavně na pohodu. Na pocit, že ještě několik dnů nemusíme vstávat do školy, že se dnes nebude zabývat otázkami týkajícími se prospěchu a chování. V létě se dobře ujíždí.

Autor:
Vydáno: