Muzeum keramiky

Putování po „Medvědí stezce“ v rámci celoročního projektu 2. oddělení školní družiny se tentokrát stalo Muzeum keramiky. Šlo nám o to, abychom se ještě více dověděli o keramice, zejména pak keramice berounské. A k tomu nám dobře posloužilo Muzeum keramiky, které v letošním roce bylo otevřeno.

Muzeum keramiky

Zvídavé děti 2. oddělení dnes 5. 5. 215 odchází do Muzea keramiky. Krátce po třinácté hodině na nás již čekají pracovnice muzea, které o nás již věděly. Ani jsme se nestačili nadechnout a již se nás ujímá paní průvodkyně, která s námi všechny prostory muzea prochází a vždy ke každé místnosti nám sděluje nejrůznější a nejzajímavější poznatky. Dozvídáme se i o tom, že v oblasti Závodí, byly nalezeny věci z doby železné, kdy se jedná o knovízskou a štítarskou keramiku. Též při stavbě dálničního mostu v roce 1978 zde byly nálezy z doby bronzové.

Dále si prohlížíme hrnčířskou pec, sledujeme práci na kruhu a vývoj kruhu od toho jednoduchého, kde se muselo šlapat, aby se kruh pohyboval. Více pozornosti věnujeme cechovnímu znamení berounských hrnčířů. Vytvořeno bylo na základě okenní skleněné výplně v kostele sv. Jakuba na Husově náměstí. První lidé v ráji jsou ve znaku hrnčířů proto, že Adam byl stvořen z hlíny. Nachází se zde i jméno dárce z řad členů berounského cechu Martin Kudrnacz z roku 1607. Beroun je proslulý hrnčířskou výrobou již na počátku 14. století. Největší rozkvět však byl zaznamenán v 16. a 17. století. Na obrázku vidíme i unikátní dochovaný džbán, který je v originálu z hlíny uložen v Umělecko průmyslovém muzeu ve sbírkách. Jde o džbán Šimona Nemazala z Berouna. Také více pozornosti věnujeme tvarům a dekorům či zdobení naší keramiky. Jde o typickou červenohnědou barvu výrobků, které jsou zdobeny různobarevnými dekory jelínků, ptáčků, ale především pruhům, které jsou tvořeny kukačkou. Ornamenty či dekorativní prvky mají barvu bílou a zelenou. Dekor vytváří nejenom pruhy a pásy, ale i jednoduché schematické rostlinné motivy, stromečkovité útvary, síťování, srdíčka, kosočtverce, kříže a terčíky, ale i motivy lidských postav.

V poslední části muzea se seznamujeme s vybavením tehdejší kuchyně, kde jsou kachlová kamna, ale i různá vybavení z keramiky. Zajímavé vyprávění o této době s názornými ukázkami předmětů nás všechny velmi zaujala a moc se nám líbila. Je dobře, že Muzeum keramiky v Berouně bylo vytvořeno, neboť Beroun je keramikou proslulý od doby dávno minulé. O tom svědčí i Hrnčířské trhy, které se zde každoročně konají.

Autor:
Vydáno: