Muzejní odpoledne ve školní družině

Po Mezinárodním dni muzeí následuje Festival muzejních nocí 2024, kdy v letošním roce to bude již 20. ročník. Naše školní družina se též zapojuje do Mezinárodního dne muzeí, ale místo Muzejní noci pořádáme již tradičně Muzejní odpoledne ve školní družině. Muzejní noc patří ve velkých evropských metropolích ke stálým prezentacím kulturního dědictví. Muzea krom umožnění prohlídek exponátů nabízejí též doprovodné programy.

Muzejní odpoledne ve školní družině

Muzejní noc v České republice probíhá od roku 2004, což je letos 20 let. Tento projekt vznikl po vzoru jiných evropských měst a ujalo se ho Národní muzeum. Vznik celorepublikového Festivalu muzejních nocí si připomínáme od roku 2005. Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.

Právě dnes 24. května je pořádána v Berouně Muzejní noc. Děti školní družiny navštíví Muzejní noc v Berouně se svými rodiči, ale my ve školní družině již máme za sebou „Muzejní odpoledne“. Letošní rok Muzejních nocí nese společné téma, kterým jsou osobnosti v daném regionu. Tohoto tématu jsme využili my, ve školní družině. Téma jsme přijali v plném rozsahu, ale nezabývali jsme se jenom historickými osobnostmi, ale upřednostnili jsme i významné osobnosti naší přítomnosti.

Scházíme se v prostoru, který využívají všechna oddělení školní družina. Nejprve se pokoušíme vysvětlit, co si představujeme pod pojmem osobnost regionu. Ano, všichni jsme pochopili o co jde. Nyní jsme se zamysleli nad tím, zda vůbec nějaké významné osobnosti z našeho regionu máme. A vzhledem k tomu, že se v družině věnujeme i některým historickým událostem a výročím, nebyl pro nás problém jmenovat například: Josefa Jungmanna, Václava Talicha, Františka Branislava, Viktora Palivce, Jana Preislera, Hedu Průchovou, Jana Schneeweise a ještě i několik dalších. Na druhé straně významných osobností, mohou být osobnosti ze současného období, které se též již snažili své umění prosadit a pro nás se opravdu stávají osobnostmi. My jsme se v družině nasměrovali na osobnosti, které mají něco společného se Závodím, naší školou, městem Berounem. A tak jsme krátce po 13 hodině mezi sebou přivítali operní pěvkyni Elišku Zajícovou. Eliška prošla naší školou, navštěvovala i školní družinu na kterou zavzpomínala a po ukončení šla studovat konzervatoř do Prahy. Po ukončení se rozhodla, že bude studovat vysokou školu s operním zaměřením ve Švýcarsku. Zde studovala a získala titul bakaláře. Poté další magisterské studium přerušila. Krásná beseda s četnými dotazy od našich dětí na Elišku probíhala téměř hodinu. Operní pěvkyně nám zazpívala i část písně Antonína Dvořáka, které má osobně v oblibě. Po dalších zvídavých dotazech jsme si opět, ale již společně zazpívali několik lidových písní. Eliška též zavzpomínala na její hodiny ve škole na Závodí. Milovala dějepis, bavila ji matematika. Na prvním stupni milovala prvouku a pochopitelně i hudební výchovu. Ta jí v srdci navždy zůstala. Čas rychle ubíhá a my se musíme již rozloučit. Poděkování Elišce za její návštěvu na naší škole, za krásné společně strávené odpoledne s písničkou, ale především s naší „významnou současnou osobností“, která je spojena i s naší školou. Přejeme ji, aby se dobře dařilo, aby si na nás také někdy vzpomněla a v její kariéře, mnoho úspěchů.

Mezi další významné osobnosti, které jsou spojené s naší školou, ale jejich kariéra je ve sportu. K těm patří Adéla Šapovalivové – hokejistka, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou mistrovství světa do 18 let. K významným osobnostem patří i její bratr Matěj Šapovaliv, který je též známým hokejistou.  V neposlední řadě k nim patří i David Sklenička. Jsme na všechny pyšní, neboť patří k naší škole. Všem přejeme mnoho dalších úspěchů v životě.

Takto pojala školní družina „významné osobnosti“ v rámci našeho Muzejního odpoledne.

Autor:
Vydáno: