Můj atlas Česka

Tak se nazývá kniha, kterou společně s dětmi dopracoval zkušený autor Ondřej Hník a ilustrátor Jiří Votruba. Před více než rokem byla vyhlášena redakcí Albatrosu soutěž, které se mohly zúčastnit děti z celé České republiky. Téma bylo jasné. Popiš nebo nakresli místo, kde žiješ. Dětem, ze školní družiny Beroun – Závodí, se téma moc líbilo a tak konečný výsledek nenechal na sebe dlouho čekat.

Můj atlas Česka

Složili jsme verše o Berouně, o našich řemeslech a o našich v té době ještě třech medvědech. Naše výtvory jsme zaslali do Albatrosu. Redakce nám poděkovala a za nějaký čas nám přišla odpověď a poděkování. Naše verše byly vybrány do knihy. Několikrát jsme se s redakcí Albatrosu sešli a vše bylo hotové. Mezi tím nám děti, které tvořily dílo, odrostly a dostaly se na druhý stupeň ZŠ. Na škole zůstaly a nyní se těší své popularitě malých spisovatelů. Zahájení nového školního roku bylo pro nás velmi příjemné, neboť jsme zjistili, že kniha vidí světlo světa a je v prodeji. To je super.

Knihu jsme si prohlédli, zakoupili a rozhodli se, že ji věnujeme našemu panu starostovi Mgr. Ivanu Kůsovi. Během dvou dnů se slavnostní setkání uskutečnilo. Paní ředitelka Mgr. Hana Kozohorská zajistila u pana starosty termín a my 7. 9. 2017 odešli společně i s naší vychovatelkou a paní ředitelkou na městský úřad. Tam na nás již čekal pan starosta, pozval nás do své pracovny a strašně se podivoval, co se děje. Paní ředitelka mu veřejně poděkovala za to, že si na nás udělal čas. Jedna z autorek, Maruška Hirnerová, po krátkém úvodním slově, předala knihu. Upozornila pana starostu na to, že my ze Závodí, jsme spoluautory a že si všichni vážíme toho, že zde žijeme a můžeme být na naše město hrdí. Trochu jsme asi pana starostu zaskočili. Nechtěl ani snad věřit tomu, že naše královské město bude tak proslavené. Vždyť my se však o naší historii zajímáme, hlavně v této době, kdy probíhají Dny evropského dědictví. Pan starosta nám poděkoval, bylo vidět, že z toho má upřímnou radost a na závěr zarecitoval ukázku z knihy Můj atlas Česka. Jsme rádi, že se nám to všechno podařilo a pan starosta může být hrdý na nás, na malé Berouňáky. Co říci závěrem? Pro nás je to jistě dobrá motivace v novém školním roce 2017 – 18.

Autor:
Vydáno: