Muchomůrčí povídání

Každý ví, že jsou to smrtelně jedovaté houby. Ale, co už každý vědět nemusí je fakt, že se s nimi můžete setkat nejenom v listnatých lesích, ale taky na louce nebo třeba v příkopu u cesty.

Tyto jedovaté houbičky to na nás zkoušejí a vykukují i v místech, kde byste to nečekali. Mají rády podobné podmínky jako žampiony, jsou si s nimi i dost podobné. A tak není divu, že se každý rok nezkušení houbaři muchomůrkami otráví, zamění je za žampiony nebo holubinky. V jejich plodnicích jsou obsaženy organické jedy, které napadají játra, ledviny, cévní systém i nervovou soustavu. V listnatých lesích je najdete od léta až do podzimu. Nebezpečné je na nich to, že příznaky otravy se můžou projevit až po 12 hodinách. V tu dobu si někteří lidé ani neuvědomí, že jejich zdravotní problémy a bolest by mohla být způsobená jedovatou houbou. Dokonce i zbytky jídla, které by mohly pomoct dokázat, jestli se nejedná o planý poplach, jsou v tu dobu už nenávratně vyhozené nebo dokonce dojedené. Bez lékařské pomoci ke smrti dochází pomalu během dvou, tří dnů.

Muchomůrky většinou poznáme tak, že mají jasně zbarvený šupinatý klobouk a bílý šupinatý stonek, který se rozšiřuje. Charakteristická je pohárovitá pochva a prstenec kolem třeně. Pokud byste rozlomili klobouk, vrchní vrstva bude pravděpodobně žlutá a hlouběji bude přecházet do bílé barvy.
U nás se můžete setkat hned s několika jedovatými adeptkami.

MUCHOMŮRKA ZELENÁ - Smrtelně jedovatá houba s olivově zeleným kloboukem.

MUCHOMŮRKA BÍLÁ - Smrtelně jedovatá houba bílé barvy, která voní až odporně nasládle.

MUCHOMŮRKA ČERVENÁ - Nebezpečně jedovatá houba. Jako jedna z mála muchomůrek roste i v jehličnatých lesích. Má světle červenou barvu s bílými lupínky.

MUCHOMŮRKA PANTEROVÁ - Další smrtelně jedovatá houba. Poznáte ji podle hnědé barvy klobouku s bílými lupínky. Na třeni mívá dva až tři prstence.

ZÁVOJENKA OLOVOVÁ - Smrtelně jedovatá houba bílé až šedé barvy. Poznáte ji podle hodně vypouklého klobouku. Tato houba nemá na třeni žádné prstence, ale pokud si k ní přičichnete, bude vonět po ředkvičkách a hořkých mandlích.

VLÁKNICE PATOUILLARDOVA - Smrtelně jedovatá houba bílé až žlutohnědé barvy. Také nemá prstenec, její klobouk bývá po obvodu často rozpraskaný.

Autor:
Vydáno: