Mravenečník bude roztomilým sousedem varana

Od včerejšího odpoledne je sousedem varana komodského v Tropickém království Zoo Brno samec mravenečníka čtyřprstého. Jedenáctiletý Jaris se narodil v Zoo Dortmund a od roku 2008 žil v Zoologické zahradě v Olomouci, kde mravenečníky úspěšně odchovávají. Věříme, že pro svůj zjev i chování se stane miláčkem návštěvníků.

Jaris je již několikanásobným otcem i dědečkem a své potomky má nejen v Dortmundu a v Olomouci. V Brně bude mít zajímavého spolubydlícího a nebezpečného souseda - od příjezdu je společně s hlodavcem kuandu ve společné expozici, která sousedí s teráriem vzácného varana komodského. Mravenečník se krmí vařeným drůbežím masem, ovesnými vločkami, banány a vaječnými žloutky. „Zatím je soužití kuandu a Jarise bezproblémové, vypadá to, že si budou rozumět.“, říká chovatel Michal Balcar.

Mravenečník čtyřprstý (Tamandua tetradactyla) zvaný též tamandua nebo mravenečník stromový je druh mravenečníka z Jižní Ameriky. Je to samotářské zvíře, vyskytující se v mnoha stanovištích od tropických deštných lesů po suché savany. Živí se termity, mravenci a včelami. Má velmi silné drápy, které používá k rozbití hmyzích hnízd nebo k obraně. Tamandua je středně velký mravenečník s délkou těla a hlavy v rozmezí 34– 88 cm. Jeho chápavý ocas je na konci holý a dlouhý 37–67 cm. Dospělí váží 1,5 až 8,4 kg. Rozdíly ve velikosti samce a samice jsou nepatrné. Při lovu mrvenečníci doslova kmitají jazykem - za minutu ho dokáží vysunout až 150x.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: