Morče a jeho původ

Morčata jsou brána jako domácí mazlíčci, tedy co se týká dnešní doby a civilizovaných zemí. Ovšem nebylo tomu tak vždycky. Morčata jako taková pocházejí z Jižní Ameriky. Původními chovateli byli Inkové. Ti však morčata chovali výhradně jako užitková zvířata. To v praxi neznamenalo nic jiného, než, že je vykrmili a pak zabili a snědli, když by se to mělo říci takhle drsně. Ovšem tehdy to bylo tzv. morče divoké neboli peruánské.

Dodnes je známo devět zeměpisných plemen tohoto zvířete. V minulosti Inkové morčata používali jako obětní zvířata. To v případě chudých lidí, ti bohatí obětovali lamy, to jen tak na okraj. Bohužel, ještě stále morčata využívají pouze k účelům nasycení indiáni z vysokohorských oblastí And. V Evropě se morčata domácí uchytila v roce 1942 - to bylo po objevení Ameriky. Je zajímavé, že v pozdějších letech je dováželi spolu s otroky na lodích z Guinei.

Samozřejmě, když se začala morčata prodávat, tak byla velmi drahá, protože to bylo vzácností, mít takového tvora doma. Morčatům se slangově přezdívá prase. Je to kvůli stavbě těla a hlasu. Když se ještě vrátíme k minulosti, tak morčata se vykrmovala až do váhy čtyř kilogramů. V současnosti v Andách bydlí lidé ve svých chýších v horním patře v zadní polovině a dole žije několik morčat, taková jakoby skupina.

Autor:
Vydáno: