Mladý hroch se chystá na cestu do Francie

Samec hrocha obojživelného Kvido, který se v ostravské zoologické zahradě narodil 3. června 2013, odcestuje v úterý 8. března v rámci mezinárodní spolupráce do ZooParc de Beauval ve Francii. Doporučení na nový domov pro mladého hrocha vydala sama zoo v Ostravě.

Mladý hroch se chystá na cestu do Francie

Zoo Ostrava vede od roku 2006 Evropskou plemennou knihu hrocha obojživelného, to znamená, že koordinuje mezinárodní chov tohoto majestátního zvířete v rámci evropských zoologických zahrad a vydává i doporučení k přesunu zvířat. Jednání o transportu do francouzské zoologické zahrady tak ostravská zoo sama iniciovala.

Na cestu se hroch předem připravoval. Do venkovního výběhu byla umístěna transportní bedna, aby se s ní předem seznámil a naučil se do ní nastupovat. Chovatelé k nalákání zvířete do nového a neznámého prostředí využili oblíbené pamlsky v podobě ovoce a zeleniny. Věříme, že do ní Kvido nastoupí bez problémů i v den transportu a nebude muset být uspán. Cesta tak pro něj bude mnohem lépe zvládnutelná. Ihned po naložení bude odvezen do svého nového domova. V rámci mezinárodní spolupráce se přesuny zvířat mezi zoo uskutečňují zcela zdarma. Hrazeny jsou pouze náklady na samotný transport zvířat a ty hradí zpravidla přijímající zoo.

Hroch obojživelný se stal vinou člověka ohroženým druhem. Areál jeho výskytu ve volné přírodě je ostrůvkovitý. Původně se vyskytoval také po celé délce Nilu, dnes již jen na jeho horním toku. Kolik hrochů v africké přírodě žije, nevíme. Odhad 125-148 tisíc zvířat je deset let starý. Letos má proběhnout nový výzkum početnosti hroší populace, do kterého se zapojí i ostravská zoo. Předpokládáme, že bude menší, ale zdali o 10 % či 50 % nelze vůbec odhadnout. Proto vyžaduje i tento druh řízený chov v lidské péči.

Populace hrochů klesá nejen v přírodě, ale postupně i v zoologických zahradách. Celkový počet hrochů obojživelných chovaných na konci roku 2015 v evropských zoologických zahradách byl okolo 200. Jedním z důvodů tohoto poklesu je zřejmě i skutečnost, že hroch přestal být pro řadu zoologických zahrad snadno chovatelným druhem. Např. v ČR je chová vedle ostravské zoo jen Zoo Praha. Chov chce ale znovu obnovit královédvorská zoo. Důvod není ani tak v obtížnosti chovu samotném – hroch je v podstatě nenáročné zvíře. Pro zdárný chov ve středoevropských podmínkách je však potřeba vytápěný pavilon s bazénem a ideálně i přirozenou pastvou venku. Jak je patrné, tyto nároky jsou především otázkou finanční.

Video Zoo Ostrava s hrochy obojživelnými si můžete prohlédnout zde, autor Enrico Gombala.

Autor fotografií Pavel Vlček.

Autor:
Vydáno: