Mládě ve skupině mandrilů

Skupina mandrilů v ostravské zoologické zahradě se rozrostla o dalšího člena. Na konci roku přibylo do skupiny další mládě. Je jím samička, která se narodila 14. prosince. Celá rodina je k vidění uvnitř pavilonu primátů, ale i ve venkovním výběhu.

Mládě ve skupině mandrilů

Aktuálně čítá ostravská skupina nejpestřeji zbarvených opic sedm členů. Tvoří ji jeden chovný samec, dvě chovné samice a jejich čtyři potomci. Obě samice jsou již zkušenými matkami. V roce 2012 obě porodily po jednom samečkovi, v roce 2014 každá jednu samičku. Nejmladším členem je tedy samička narozená loni v prosinci. Zatím je výhradně v péči své mámy, která ji má neustále pod dohledem a nosí ji na břiše.

Mandril (Mandrillus sphinx) patří k nejpestřeji zbarveným primátům. Řadí se do skupiny pralesních paviánů, kteří se vyznačují kratičkým ocáskem. Obývá západní část Afriky od jižního Kamerunu na jih po Gabun. Žije v malých rodinných skupinách v deštných pralesích, kde se zdržuje hlavně na zemi. Na stromy vylézá v noci nebo v případě nebezpečí. Mezi pohlavími existuje výrazná pohlavní dvojtvárnost (dimorfismus). Samec může být více než dvakrát mohutnější než samice, dosahuje hmotnosti okolo 30 kg, samice asi 10 kg. Má také mnohem barevnější srst a mohutné špičáky podobné špičákům šelem. V některých zemích je mandril hojně loven pro maso. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako zranitelný druh (Vulnerable). Je ohrožen také úbytkem přirozeného prostředí.

Autor:
Vydáno: