Mládě makaka kápového

Dalším opičím přírůstkem ústecké zoo se po mláděti mandrila rýholícího stal v pondělí 7. března makak kápový. „Jedná se o druh, který je v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) k vidění pouze v naší zoo“, prozradila tisková mluvčí Věra Vrabcová.

Mládě makaka kápového

Porod musel podle všeho proběhnout krátce před naším příchodem do práce, mládě bylo již na světě, ale bylo ještě vlhké a na samici bylo vidět, že je rozrušená,“ popisuje chovatelka Šárka Bělková. „Čerstvě narozené mládě je s největší pravděpodobností sameček, matka se o něj stará a nosí je v náručí, ostatní členové skupiny projevují patřičnou zvědavost. Nový přírůstek okukují, ale žádné rozmíšky nevznikají a celá skupina je klidná a vyrovnaná. Již za pár týdnů se mládě začne pouštět a zvědavě prozkoumávat okolní svět, ovšem v případě nebezpečí se okamžitě vrátí do matčiny náruče,“ doplňuje.

„Matkou se již počtvrté stala samice Lucka, které je devět let a narodila se v naší zoo. Otcem je samec Chap, který pochází ze soukromého zookoutku v německém Jockdorfu,“ informuje Věra Vrabcová a dodává: „Chov makaků kápových má v ústecké zoo dlouholetou tradici, neboť původní zakladatelé dnešní skupiny přišli v roce 1983 jako přímý import z indické Bombaje. Jednalo se o dva samečky a dvě samičky ve stáří cca jednoho roku. K prvnímu odchovu došlo v roce 1986 a od té doby se v průběhu let rodila s větším či menším úspěchem další mláďata. V současné době zde návštěvníci mohou vidět celkem pět jedinců, kromě zmíněných rodičů a nejnovějšího přírůstku do skupiny patří i patnáctiletá samice Fáva, která však nikdy potomka neměla, a loňské Lucčino mládě – samička Leny.“

Autor:
Vydáno: