Mládě klokana

Pozornější návštěvníci ZOO Tábor si v těchto dnech užívají pohled na samici klokana rudokrkého, která na jaře porodila a dosud nosí mládě ve vaku na břiše.

Mládě klokana

Klokaní dorostenec už se začíná osamostatňovat, a tak lze zcela mimořádně pozorovat i to, jak ve chvílích naprostého klidu vak opustí, opatrně prozkoumá okolí, aby se pak do bezpečí vaku svojí matky Myšky vrátil. Druhé z letošních mláďat, které porodila druhá z táborských samic – Vločka, už se pohybuje v rámci skupiny samostatně a do mateřského vaku na břiše své mámy se nevrací. Pyšným otcem je největší vačnatec z táborské skupiny – samec Skipy. ZOO Tábor chová albinotickou formu klokanů rudokrkých – všichni jedinci mají sněhově bílou srst.

Po narození váží mládě klokana pouhý jeden gram. Je holé a slepé, ale přesto si ihned po narození dokáže najít cestu do matčina vaku, kde se přisaje k mléčné bradavce. V mateřském vaku pak dokončuje svůj vývoj, bezpečný úkryt neopustí několik měsíců. Později začne vak dočasně opouštět a nakonec ho opustí natrvalo. Dospělí jedinci klokanů rudokrkých váží 12 až 27 kg a jejich tělo dosahuje výšky 66 až 95 cm.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: