Mláďata vzácných papoušků – guaroub zlatých

Páru vzácných guaroub zlatých se podařilo odchovat dvě mláďata, která jsou nápadná nejen jasně žlutou barvou, ale také pronikavým křikem.

Mláďata vzácných papoušků – guaroub zlatých

Rodičovský pár těchto vzácných papoušků získala Zoo Ostrava v roce 2006 ze zoologické zahrady z Loro Parque na Tenerife. Prvního odchovaného mláděte se dočkala v roce 2010. Do letošního roku se ptákům podařilo odchovat celkem 14 mláďat. V současné době mohou návštěvníci zoo vidět dvě mláďata vylíhlá v lednu 2018. Ta společně s chovným párem obývají jednu z voliér papoušků  vblízkosti pavilonu Tanganika. Kolemjdoucí návštěvníky lákají svým pronikavým křikem. V teplých letních dnech je mohou lidé vidět, jak využívají rosení a sprchování.

Domorodý název tohoto papouška je ararajuba“, což znamená žlutý ara. U nás je často označován jako aratinga, ale s jinými druhy arating není příbuzný. Ostravská zoo je jediná z českých zahrad sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad, která tyto papoušky chová. V rámci Evropy je guarouba zlatý chován ve třinácti evropských zoologických zahradách (včetně ostravské), ale úspěšně jej množí pouze ve dvou – v Zoo Ostrava a Zoo Parc de Beauval.

V Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN Red List of Threatened Species) je veden v kategorii zranitelný (Vulnerable). Je ohrožen zejména ničením přírodního prostředí (stavba cest, těžba dřeva), nelegálním odchytem pro obchod a lov (je loven především pro maso, peří, zábavu a proto, že ničí lidem úrodu). Podle BirdLife Innternational do roku 2012 byla divoká populace odhadována na 1000-2500 jedinců. V současné době však díky přísné ochraně přirozeného prostředí stoupl počet jedinců až na 10-20 tisíc.

Guarouba zlatý (Guarouba guarouba) obývá pouze deštné lesy severovýchodní Brazílie v povodí Amazonky od dolního toku řeky Xingú a Tapajós. Byl zaznamenán i v přiléhajícím Maranhão. V jiném prostředí se nevyskytuje. Jsou to skupinoví, družní ptáci a také poměrně hluční. Hnízdí od prosince do dubna. Samičky snáší do dutin stromů 2-3 vejce. O mláďata pečuje několik dospělých jedinců.

Autor:
Vydáno: