Mláďata v ústecké zoo

Zoo Ústí nad Labem se může pochlubit řadou nových mláďat, která se zde během posledních týdnů narodila. Některá z nich mohou návštěvníci pozorovat od prvního dne, ale u některých je potřeba trpělivost a trocha štěstí. „Kromě dvou mláďat tučňáků brýlových, která by měla již v nejbližších dnech vylézt ze skalnatého hnízda, se v pavilonu exotária narodila dvojčata u tamarínů bělohubých a lenochodů dvouprstých,“ sděluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Mláďata v ústecké zoo

Tamaríni patří mezi tzv. drápkaté opičky, jejich domovem jsou tropické pralesy Jižní a Střední Ameriky. Řada druhů je kvůli kácení tropických pralesů ohrožená vyhubením, dalším důvodem je odchyt tzv. domácích mazlíčků, zejména v minulosti se ročně z přírody dostaly až stovky tisíc těchto tvorečků. „Tamaríny bělohubé chováme v naší zoo již řadu let, ale v roce 2017 jsme sestavili nový chovný pár, který nás v loňském roce potěšil prvním odchovem, a letos si úspěch zopakoval,“ popisuje chovatelka Lenka Holubová. „Přesně na Mezinárodní den dětí, tedy 1. června porodila samička dvojčata, což je počet u tamarínů poměrně běžný. Je také obvyklé, že krátce po porodu přebírá funkci opatrovatele samec, ale u tohoto páru pozorujeme trochu jiné chování. Samice je úzkostlivá a první dny se o mláďata stará sama. Samci je začala půjčovat až zhruba po týdnu. Velice nás těší, že se do péče již zapojuje i mladý sameček narozený v loňském roce, protože to je předpoklad, že se po odsunu z naší zoo stane také dobrým otcem,“ zakončuje chovatelka. Malé tamaríny mohou návštěvníci zoo pozorovat na zádech některého ze tří členů rodinky, vypadají jako malé šedivé myšky. Nebude to ale trvat dlouho a budou v expozici dovádět samostatně.

Jen o několik metrů dále lze spatřit další přírůstek, a to mládě lenochoda dvouprstého. „Momentálně tvoří naši chovnou skupinu trio mladých zvířat, jedním z nich je pětiletý samec Olé, který pochází z německé Zoo Mnichov, a dvě samice odchované v naší zoo. Čtyřletá Lindo ještě mláďata neměla, ale šestiletá Asombro se stala matkou již podruhé. Tím se opět potvrdilo přední postavení naší zoo v mezinárodním chovu, neboť úspěchy v podobě pravidelných odchovů nás již mnoho let řadí mezi evropskou špičku,“ sděluje Věra Vrabcová. „Lenochodi tráví většinu dne odpočinkem, jsou zavěšeni za přední končetiny a hřbetem se opírají o nějaký podklad, jako jsou rozsochy z větví nebo u nás radiátory. Mládě si na břiše samice hoví jako v postýlce. Zde je k pozorování nutná trpělivost, neboť mláděte si většinou návštěvníci všimnou při pohybu samice, popř. když v srsti matky vykukuje nějaká končetina nebo čumáček,“ vysvětluje tisková mluvčí. Kromě této skupinky chová zoo další čtyři zvířata, které označuje jako „geronti“, neboť jsou to zvířata s věkovou hranicí okolo 30 let. Jsou umístěna v zázemí, kde je jim věnována patřičná péče.

Autor:
Vydáno: