Mláďata u nandu pampových

Zoo Ostrava se raduje z dalšího přírůstku. S příchodem prázdnin se zde vylíhla mláďata nandu pampových.

Mláďata u nandu pampových

Podobně jako u australského emu hnědého i u nandu pampových péči o potomstvo obstarává výhradně samec. Ten se páří s více samicemi, které pak snáší vejce do jednoho hnízda. Hnízdo je přibližně 1 m široké a vystlané suchými rostlinami. Snůška může mít až 30 vajec, doba inkubace je 35-40 dní. Samec pak o mláďata pečuje do stáří asi 6 měsíců. Vodí, střeží a ochraňuje je, o potravu se ale od prvních dní starají mláďata sama.

První nandu pampoví přišli do Zoo Ostrava v roce 1976. V ostravské zoo tvoří rodinu nanduů jeden samec, který pochází ze Zoo Olomouc, a tři samice.

Nandu pampový (Rhea americana) je jihoamerický pták, který žije v místech s vysokou travní vegetací, ale i na okrajích lesů. Vystupuje až do výšky 2000 m n. m. Oproti pštrosu dvouprstému je o něco menší a na každé noze má tři prsty. Stejně jako on nelétá, ale zato je výborným běžcem (běhá rychlostí až 60 km/h). Je také velice dobrým plavcem. Zakrnělá křídla používá při běhu k udržování rovnováhy nebo když chce prudce změnit směr, příp. zastavit.

Autor:
Vydáno: