Mláďata u lam alpak

Hned několik mláďat je k vidění v těchto dnech v ostravské zoologické zahradě ve výběhu lam alpak. Někteří návštěvníci se dokonce stali svědky jejich narození.

Mláďata u lam alpak

Mláďata jsou čtyři – dvě samičky a dva samci. První se narodili kluci (24. dubna a 26. května). Obě holky jsou červnové, přičemž starší přišla na svět 2. června a mladší právě dnes. Všechna mláďata jsou krátce po porodu schopna vstát a následovat svou matku. První krůčky však bývají na vratkých nožkách ještě nejisté, netrvá ale dlouho a malé lamy už sebejistě pobíhají po výběhu. Lamy alpaky pochází z Jižní Ameriky a jedná se o zdomácnělou formu divoce žijících lam. Alpaka byla vyšlechtěna pro vlnu, která je velmi jemná a hřejivá. V ostravské zoo se lamy rozmnožují pravidelně a podařilo se zde odchovat již desítky mláďat.

U porodů většiny zvířat chovaných v ostravské zoo člověk přímo neasistuje. Pokud neočekáváme nějaké komplikace, samička to zvládne sama, tak jako ve volné přírodě. Řada porodů se navíc odehrává večer nebo v noci. Pouhý zlomek pak během dne, i zde ovšem bez naší asistence. Za normálních okolností by přítomnost člověka mohla naopak působit rušivě. I samice řady skupinových zvířat se těsně před porodem od skupiny odloučí a rodí v ústraní.

Autor:
Vydáno: