Mláďata tygrů ussurijských jsou už vidět!

Určitě jedněmi z nejatraktivnějších mláďat, která jsou v současné době k vidění v naší zahradě, jsou koťata tygra ussurijského.

Mláďata tygrů ussurijských jsou už vidět!

Narodila se 29.5.2013 matce Tanji a otci Josefovi. A už jsou konečně také k vidění nejen prostřednictvím internetové kamery nebo videopřenosu přes obrazovku u vyhlídky tygrů, ale přímo na živo ve výběhu.

Dvojice (párek) malých tygrů byla sice zpočátku opatrná, když měla opustit bezpečí svého dosavadního příbytku v chovatelském zázemí, ale jejich zvědavost je ven nakonec dostala. Již od 15. srpna jsme Tanje s koťaty otevírali dvířka do venkovního výběhu, ale ven se ze začátku nikdo neodvažoval. Po několika dnech tuto příležitost začala využívat nejprve matka, jenž se chvíli procházela po expozici, většinou se také krátce okoupala v rybníčku a zase šla zpět ke svým koťatům. Od 19. srpna však už registrujeme pobyt malých tygříků ve výběhu. Sice to bylo zpočátku jen na krátkou chvíli a pod pečlivým dohledem jejich matky, postupně se však mláďata odvažují více a více. Jak jinak, že?

V současné době to tedy ve výběhu tygrů ussurijských vypadá tak, že dopoledne (zhruba do 12.00 hod.) mají možnost ve venkovním výběhu pobýt koťata s Tanjou. Poté je chovatelé zavírají zpět do zázemí (odkud stále probíhá nepřetržitý záznam kamery) a ven chodí otec Josef. Společný pobyt samce se samicí a koťaty by byl příliš riskantní a velmi pravděpodobně by skončil útokem samce na koťata. Ani v přírodě se matky s mláďaty nezdržují poblíž otce, vlastně se od něj drží co nejdále.

Pokud tedy zamýšlíte během své návštěvy pozorovat mláďata tygra ussurijského přímo ve výběhu, bude potřeba být v zahradě již dopoledne. A pak se z vyhlídky koukat do horních (zadních) partií výběhu, kde se hravá a na pohled velice roztomilá tygřata zdržují nejvíce. Stále pak za pečlivého dozoru matky, která si oblíbila holý pahrbek, odkud má na své potomky (a vůbec na celou expozici) dokonalý přehled. Je zajímavé, že chovatelé stále nemusejí koťata s Tanjou během odpoledního střídání stráží nijak zvlášť nutit, vlastně chodí sami. Několik hodin intenzivních her mláďata tak unaví, že jsou ráda, když si můžou zase na chvíli lehnout do známého kotce. A Tanja je pochopitelně nespustí z očí, takže rodinka chodí domů na zavírání jako hodinky. A protože mají chovatelé možnost sledovat dění v zázemí i z monitoru, který je umístěn v jejich přípravně, všimli si, že koťata brzy po zavření opravdu s velkou oblibou odpočívají. Vždyť probádávat okolní svět je tak zábavné, ale především náročné.

Zdroj: ZOO Zlín
Autor:
Vydáno: