Mláďata emu se vylíhla na univerzitě

Dalším přírůstkem brněnské zoo jsou před čtrnácti dny vylíhnutá čtyři mláďata emu hnědého. Samec, který v uplynulých letech pečlivě seděl na vejcích, tentokrát své otcovské povinnosti zanedbal, a proto se chovatelé rozhodli umístit osm snesených vajec do umělé líhně na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno.

Mláďata emu se vylíhla na univerzitě

Po asi padesáti dnech se z prvních čtyř vajec vyklubala mláďata a další čtyři na vylíhnutí teprve čekají. V ideální připadě se o snesená vejce i o vylíhnutá mláďata stará otec. V případě umělého odchovu se o ně musí postarat chovatelé. Po vylíhnutí jim připravit prostor vytopený na 35°C a také je naučit přijímat potravu, to znamená napodobovat klování zobáku do misky tak, až začnou zobat sama. Tuto fázi mají letošní čtyři kuřata za sebou a v případě příznivého počasí je dnes čeká první samostatná vycházka do výběhu. Pár emu hnědého je v Zoo Brno od osmdesátých let a poslední mláďata se narodila v roce 2008, tehdy jich bylo sedm a byly odchovány přirozenou cestou.

Emu hnědý /Dromaius novaehollandiae/ je druhým největším nelétavým ptákem světa a největším původním ptákem Austrálie. Váží 20–55 kg, měří 150–190 cm, doba sezení na vejcích je 50-56 dnů a v zajetí se dožívá 40-50 let.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: