Miguel de Cervantes Saavedra

Důmyslný rytíř do Quijote de la Mancha je kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Je poutavá, ani chvíli se při ní nebudete nudit. Klidně se i vsaďte, že neuvěříte jejímu roku vydání, přesto, že tento román vyšel už v roce 1605, neztratil za tak dlouhou dobu nic ze svého lesku.

Život největšího španělského spisovatele Miguela de Cervantese Saavedry připomínal trochu horskou dráhu. Chvíli byl na výsluní, užíval si slávy, okolí ho vnímalo jako váženého občana. Na druhé straně ale zažil krutý vojenský život se vším, co k němu patří.

Narodil se 29. září 1547 jako šestý z osmi dětí. Jeho rodiče byli zchudlí šlechtici a malý Miguel vnímal velmi silně jejich nelehkou situaci. Později v ní nacházel i inspiraci ke svému psaní. Už jako mladý se zúčastnil velké bitvy u Lepanta proti Turkům. Turecká vojska byla poražena, ale vážná zranění si odnášeli vojáci na obou stranách. Saavedra bojoval velmi statečně, měl prostřelenou levou ruku a několik dalších kulek uvízlo v hrudníku. Našel v sobě však dostatek sil, aby se z vážnými zraněními vypořádal. Jen jeho levá ruka zůstala ochrnutá do konce života.

V té době se rozhodoval, jestli má být ještě po nějaký čas armádě věrný. Zůstal a jeho rozhodnutí bylo náležitě oceněno. Za dalších pět let, to se psal rok 1575 ho na prsou hřál doporučující dopis pro krále. Podepsán byl vrchním velitelem španělských vojsk a Saavedrovi se měl postarat o klidnou budoucnost a zajistit mu dobré místo ve službách krále.

Mladý muž ještě tehdy nemohl tušit, že se cesta domů protáhne o několik dalších trpkých let. Při plavbě domů byla jeho loď přepadena nepřátelskými tureckými plavidly. Saavedra byl zajat a odvlečen do Alžírska. Záchranou se mohlo stát jen tučné výkupné, které věznitelé po jeho rodině požadovali. Stanovená částka 2000 dukátů byla ale příliš vysoká.

Věznitelé totiž u bývalého vojáka nalezli onen nešťastný dopis pro krále a uvěřili tomu, že vysloužilec je velmi vlivnou osobností. Opak byl pravdou. Dlouhých pět let čekal Miguel v zajetí s vědomím, že tak obrovskou částku za něho nemá kdo zaplatit. Zažil krutost, strádání i obrovské ponížení. Několikrát se pokusil neúspěšně o útěk, ale byl vždy dopaden a potrestán. Zachránilo ho nakonec, že zmatení únosci po letech přestali věřit tomu, že se tučného výkupného kdy dočkají. Spokojili se jen s jeho čtvrtinou. Tu rodina dala asi v roce 1580 dohromady a Cervantes mohl být konečně volný.

V rodném Španělsku se cítil několik let šťastný. Potkal tady svou lásku, oženil se, získal práci ve státních službách jako výběrčí daní. Když ale roku 1594 královská kancelář tento úřad rušila, přišla na obrovské finanční podvody. Královští revizoři usvědčili mnoho bývalých výběrčích ze zpronevěry a mnoho z nich bylo odsouzeno k trestu smrti. Saavedra se tehdy dokázal obhájit a královský soud mu vyměřil jen třináct měsíců vazby. Trest přijal, byl rád že nedopadl hůř, v účtech měl totiž pěkný nepořádek.

Ve vězení si pro ukrácení dlouhé chvíle začal vymýšlet příběh o rytíři Quijotovi. Jeho podivínské povaze bylo dovoleno mezi řádky kritizovat tehdejší dobu, narážet na nesmyslná rozhodnutí a bojovat s hloupostí.

Vlastně náhodou tak vznikl jeden z nejprodávanějších a nejúspěšnějších románů na světě, Don Quijote de la Mancha. Módní dílo popisující udatnost a statečnost rytířskou. Parodie, která nezestárne si vysloužila velký ohlas a lidé si ji okamžitě zamilovali. Dodnes patří mezi nejčastěji překládané texty. Statečný člověk, voják, vězeň, vážený občan, zajatec i umělec, tím vším byl Miguel de Cervantes Saavedra. Zemřel 22. dubna 1616 v ještě větší bídě, než se narodil. Jeho dílo ale zůstává nesmrtelné.

Autor:
Vydáno: