Mezinárodní rok jeskyní a krasu

Takto je i nazvána výstava, která se nyní nachází v prostorách naší školy. Přestože Mezinárodní rok jeskyní a krasu spadá do období roku 2021, ale my si jej ve školní družině připomínáme až nyní, neboť školní rok je 2021–2022. Tato připomínka je však zdržena i tím, že se k nám dostaly výstavní panely až nyní. To ale vůbec nic nemění na tom, abychom si tento rok nepřipomenuli, neboť i v rámci CHKO Český kras, jehož 50. výročí si připomínáme nyní, se jeskyně objevují i v našem regionu. Vždyť zde máme Koněpruské jeskyně.

Mezinárodní rok jeskyní a krasu

Ve středu 27. 4. 2022 se děti školní družiny z 2. oddělení věnovaly návštěvě zdejší výstavky, kterou nám propůjčila Agentura ochrany přírody a krajiny. Na šesti panelech se seznamujeme se vznikem jeskyní a krasovým jevům. Zjišťujeme různé informace z této oblasti, zaměřujeme se i na faunu a floru této oblasti. Dozvídáme se mnoho zajímavostí a faktů z této oblasti našeho života. Po prohlídce odcházíme do přilehlého parku poblíž školy a zde proběhla soutěž. Rozdělili jsme na naše skupiny, ve kterých pracujeme v průběhu celého roku a změříme si síly v našich znalostech o jeskyních a krasu. Nejprve proběhl kvíz o jeskyních Českého krasu ve dvaceti otázkách. Naše znalosti nebyly tak nejhorší. Zapíšeme body a jdeme na další soutěž. Tou bylo skládání puzzle, kdy na 4 skládankách byly vyobrazeny rostliny, které můžeme najít i v Českém krasu. Skládali jsme nejen na rychlost, ale hlavně na název rostlin. Každá skupina skládala 4 puzzle. Výsledky zapisujeme a připočteme k dalším bodům. Poslední část, kde jsme si mohli prověřit naše znalosti, se týkala také zdejší přírody. K 12 obrázkům jsme přiřazovali název, který obrázku odpovídá. I zde naše znalosti nebyly tak nejhorší. Opět bodujeme a pak výsledky sečteme a vyhodnotíme. Pracovní listy, které jsme obdrželi jsme přenechali třídám. A jak to nakonec všechno dopadlo?

1. místo – 3. skupina 62 b
2. místo – 4. skupina 52 b
3. místo – 1. skupina 31 b
4. místo – 2. skupina 20 b

Blahopřejeme a děkujeme za účast. Další akce, kterou jsme si připomenuly nejen jeskyně a krasové jevy, ale 50. výročí CHKO Český kras.

Autor:
Vydáno: