Mezinárodní den slonů

V pondělí 12. srpna připomněla ústecká zoologická zahrada svým návštěvníkům, že tento den je věnován slonům, zejména kvůli tomu, aby si uvědomili, že tato mohutná zvířata čelí ve své domovině řadě problémů. „Asijští sloni jsou na seznamu ohrožených druhů (RDB) zapsáni v kategorii endangered = ohrožený a jejich populace má klesající tendenci, hlavním důvodem je ztráta biotopu, degradace a fragmentace území, lov pro různé části těla či zabíjení z důvodu ničení úrody apod.,“ sděluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová. „U afrických slonů je situace o něco lepší, jsou vedeni v kategorii vulnerable = zranitelný. Problémem je tradičně ilegální lov pro slonovinu a další části těla, ale i přesto za hlavní hrozbu lze označit ztrátu prostředí a jeho fragmentaci, narůstají konflikty mezi lidmi a slony,“ dodává Věra Vrabcová.

Mezinárodní den slonů

Mezinárodní den slonů slavila zoo v minulosti již několikrát. „I letos jsme se rozhodli veřejnosti přiblížit chov slonů v naší zoo, který má dlouholetou tradici, první slonice Kala dorazila do naší zoo v roce 1985, o dva roky později přibyla i Delhi, kterou momentálně jako jedinou mohou návštěvníci v naší zoo spatřit,“ sděluje chovatel Pavel Kökert „Víme, že za několik měsíců Delhi naši zoo opustí a najde svůj domov v jiném zařízení, ale nyní se jí věnujeme naplno. Připravili jsme program, který je rozptýlením nejen pro ni, ale byl zajímavý i pro naše návštěvníky. Dopoledne jsme ji vyzdobili indickými motivy a v 11.00 hodin jsme se vydali na pravidelnou procházku celým areálem zoo. Reakce kolemjdoucích byly jako vždy mnohdy překvapující, protože potkat slona na běžné návštěvnické trase není příliš obvyklé,“ usmívá se chovatel.

„Další program se uskutečnil v odpoledních hodinách. Při cvičení ve výběhu (14.30 hodin) se přihlížející mohli zúčastnit tipovací soutěže, kolik Delhi váží. Hlavní cena byla opět neobvyklá, ale stylová – obraz, který namalovala přímo Delhi. Přes tři desítky malých a velkých návštěvníků odhadovalo její hmotnost, tipy byly velice rozdílné, od 850 kg až po 11 tun. O vítězi nakonec rozhodoval rozstřel mezi dvěma stejnými návrhy (3,5 tuny), majitelem obrazu se nakonec stal Daniel Bleha z Klášterce nad Ohří, který do zoo přijel s rodinou,“ popisuje chovatel Petr Kiebel.

A kolik tedy Delhi váží? V 11.00 hodin při cestě na procházku ukázal display instalované váhy přesně 3.678 kg. Na zájemce ještě čekaly dvě komentované prohlídky pavilonu slonů (15.00 a 16.00 hodin), kam se běžně návštěvníci nedostanou. Průvodci jim byli opět chovatelé slonů, kteří jim ukázali stáj, zázemí, manipulační místnost, kamerový systém; zároveň jim nastínili, co den chovatele obnáší a fundovaně zodpověděli všechny dotazy.

Autor:
Vydáno: