Mezinárodní den ptactva

Dnešního dne si děti školní družiny i klubu připomněly Mezinárodní den ptactva, který se slaví více než 100 let. Úmluva na ochranu ptactva pro zemědělství užitečného byla uzavřena 19. 3. 1902 v Paříži. Můžeme říci, že ptáků se týkala vůbec první mezinárodní úmluva s environmentálním zaměřením. 1. 4. 1906, byla podepsána „Mezinárodní konvence o ochraně užitečného ptactva“. Na památku podpisu této konvence se 1. duben slaví jako „Den ptactva“.

Mezinárodní den ptactva

Dnes po skončení vyučování se družina a školní klub schází ve školní družině 1. oddělení, aby si připomněli „Mezinárodní den ptactva“. Je to sice s trochou zpoždění, ale nám to určitě nevadí. Po krátkém úvodním slově, kdy si připomínáme tuto událost, a kdy se dnes zaměříme na sovy, jako součást dravců, ale při tom nočních predátorů. Dnešním dnem nám totiž začala první část „Sovího odpoledne“. Po zhlédnutí krátkého naučného filmu o sovách si zopakujeme, někteří si i připomenou, jak to vůbec se sovami je. Seznamujeme se se stavbou těla, přednostmi různých druhů sov, ale hlavně se dovídáme mnoho zajímavých informací, které se k nám až nyní dostávají. Vidíme druhy sov, které žijí na území České republiky, a kdy je můžeme vidět. Víme, že sova je noční predátor, která žije svůj život v noci a přes den spí. Ve druhé části se pak rozdělujeme do čtyř skupin a změříme si síly v soutěži. První soutěž je zaměřena na pozorování, kde na dvou arších papíru je mnoho sov, mezi kterými se nachází v jedné části hlava kočky a na druhém papíru pak hlava pandy. Podle rychlosti určení správné odpovědi připisujeme skupinám body. Poté pokračujeme dál v dalším zápolení. Skupina se rozděluje na další 4 skupinky a májí k dispozici čtyři další úkoly: čeká je výří osmisměrka, soví doplňovačka, soví bludiště a kulíškův kvíz. Podle rychlosti a správných odpovědí jsou jednotlivé úkoly opět bodovány. Po skončení a odevzdání soutěžních úkolů se dovídáme správné odpovědi. Pak nás již čeká jen vyhlášení vítězů. Boj byl velmi vyrovnaný, takže bodové ohodnocení někde je pouze o jeden bod. A jaké jsou výsledky?

1. místo – 2. skupina – 20 bodů
2. místo – 3. a 4. skupina – 19 bodů
3. místo – 1. skupina – 12 bodů

Za své znalosti obdržel každý malou odměnu. Překvapení přišlo i od dětí 2. oddělení, kteří si na dnešní den ze svých obrázků sov, vytvořily „Soví pexeso“. Dobý nápad, který se při další činnosti využije. Děkujeme!

Autor:
Vydáno: