Mel Blanc

Když se řekne jméno Mel Blanc, tak nejenom dětem, ale ani dospělým se nevybaví o koho jde. To je ovšem velká škoda. V Americe je to totiž legenda dabingu. Celým jménem Melvin Jerome Blank, později Blanc, se narodil třicátého května 1908, jak už bylo řečeno, ve Spojených státech Amerických, v Kalifornii, konkrétně v San Franciscu. Byť byl Američan občanstvím, tak na něm nebylo nic amerického, což je mimochodem u většiny amerických herců.

Jeho rodiče a předkové byli ruští a židovští. Měl staršího sourozence. Už jako malé dítě se začal projevovat tím, že imitoval hlasy. Konkrétně se tak vyjadřoval od deseti let. Když mu bylo devatenáct, začal v rozhlase. Po dvou letech tam začal vytvářet hlasy a zvuky. O deset let později začala jeho kariéra ve studiích Warner Bros. Jeho první role bylo prasátko Porky. Od roku 1960 začala ale ta hlavní sláva.

Zasloužil se o to především namluvením kačera Duffyho nebo králíka Bugse. O rok později měl těžkou autonehodu, ze které se zotavoval velmi dlouho. Dokonce byl tři týdny v kómatu. V roce 1933 se poprvé a naposledy oženil. Z manželství, které trvalo po celý život vzešlo jedno dítě - syn Noel, též herec. Zemřel desátého července 1989, na komplikace se srdeční chorobou. 

Autor:
Vydáno: