Malpy z táborské zoo mrazy rády nemají

Mrazivé počasí posledních dnů pomalu ale jistě končí. Kromě silničářů mají z očekávaného oteplení největší radost malpy hnědé z táborské zoologické zahrady. Pochází totiž z vyhřátých oblasti Amazonie, takže jim velké mrazy nedělají příliš dobře.

Malpy z táborské zoo mrazy rády nemají

Ošetřovatelé je proto v době nejnižších teplot raději ani nepouštěli ven a nechávali je v uzavřených ubikacích v komfortní teplotě kolem 20 stupňů Celsia. Neznamená to ale, že tyto drobné a inteligentní opičky sníh nezajímá. Naopak, ne nadarmo se o někom říká, že je „zvědavý jako opice“. O malpách z táborské zoo to platí dvojnásob. Sněhová nadílka je dokáže dostat z jejich ubikací ven, aby si pořádně prohlédly tu mrazivou nádheru, na kterou ze své domoviny nejsou zvyklé. Tyto poznávací výpravy je srandovní sledovat, protože na průzkum se většinou vydá pouze jedna vyslankyně a ostatní jí sledují z tepla. Jakoby by se malpy ujišťovaly, jestli už ty hrozné mrazy skončily. Teplo však v jejich představách vypadá úplně jinak, proto venku vydrží jen malou chvíli a hned se utíkají schovat do vyhřáté ubikace. Škoda, že kvůli pokračujícímu uzavření zoo pro veřejnost mohou tyto neobvyklé hrátky se sněhem sledovat jen ošetřovatelé.

Malpy hnědé, které chová táborská zoologická zahrada, patří na seznam ohrožených druhů CITES. Pochází z oblastí Amazonie a přestože většinu času tráví na stromech, potravu si hledají převážně na zemi. Jsou všežravé, nejčastěji jedí ovoce, bezobratlé živočichy a malé obratlovce. Silný dlouhý ocas jim slouží jako pátá končetina. Jsou velmi inteligentní a podobně jako šimpanzi dokáží používat jednoduché nástroje, například klacky ke shazování nedostupné potravy či přírodní misky k zadržování vody. Malpy byly pozorovány také při používání kamenů k rozbíjení ořechů, což kromě šimpanzů zatím u žádného jiného živočišného druhu zaznamenáno nebylo.

Loňské opakované uzavření zoologických zahrad, které byly a stále jsou veřejnosti nepřístupné v úhrnu několik dlouhých měsíců, působí obrovské škody. Příjmy ze vstupného a platby za zážitkové programy činí podstatnou část tržeb táborské zoo. Kvůli nucenému uzavření se však její tržby propadly o hodně více než milion korun. Na výživě pro zvířata a veterinární péči však šetřit nemůže, proto více než kdy jindy uvítá pomoc od svých fanoušků a obdivovatelů.

Pomoci ZOO Tábor mohou lidé mnoha způsoby. Pokud patříte mezi milovníky zvířat a příznivce táborské zoo, můžete se stát adoptivním rodičem některého ze zvířat. Stačí se podívat na web ZOO Tábor www.zootabor.eu, kde naleznete všechny potřebné informace. Pomoc přivítají všechna zvířata. Už nyní lze kupovat také vstupenky či poukazy na některý ze zážitkových programů, například Nocování v zoo nebo Jeden den ošetřovatelem. Přes e-shop zoo lze koupit i její suvenýry či některou ze zajímavých knih.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: