Malpa hnědá

„Hamty-hamty, ať mám víc než tamty!“ Málokterá věta se hodí na malpy hnědé v ZOO Tábor tak dobře jako ta úvodní. Tito drobní primáti jsou nesmírně chytří a při vyhledávání potravy až neuvěřitelně vytrvalí. Z našich snímků je patrné, že se rozhodně neupejpají, a když mají příležitost, postupně se zásobí se jídlem tak, že ho mají doslova plné ruce i tlamu.

Malpa hnědá

Všimněte si dobře: nejdříve si vloží kousek ovoce do tlamy, pak druhý kousek do jedné ruky a nakonec ještě ořech nebo třeba banán do druhé ruky! Jen nohy a chápavý ocas musí zůstat volné, protože s jejich pomocí se malpy hbitě pohybují ve větvích stromů. Řekněte sami – nejsou báječní? Když budete mít dost trpělivosti, můžete u dvou malpích kluků v táborské zoo pozorovat třeba i to, jak systematicky obracejí a důkladně si prohlížejí kamínek po kamínku kolem svého výběhu, protože najít nějaký ten hmyz, je pro tyhle mlsouny zážitek a navíc i zpestření jídelníčku.

Malpy dorůstají velikosti 32–57 cm, přičemž ocas mají zhruba stejně dlouhý jako tělo. Jejich domovinou jsou jihoamerické státy Kolumbie, Venezuela, Guyana, Francouzská Guyana, Surinam a Brazílie.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: