Makronky

Originální dárky jsou k nezaplacení a co teprve, když je vlastnoručně vyrobíte. Mnoho lidí potěší sladkost, ale bonboniéru donese oslavenci téměř každý. Co upéct vynikající makronky, po kterých se okamžitě zapráší. Stačí trocha pečlivosti a můžete začít tvořit. Suroviny seženete převážně v cukrářských potřebách. Makronek je velká spousta a stejně tak i jejich náplní. V tomto receptu se naučíte základní recept na makronky a do nich si můžete připravit nugátovou náplň.

Na cca 25 kusů potřebujeme:

90 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
2 bílky (72g – přesná váha)
špetku soli
20 g extra jemného cukru
barevnou potravinářskou pastu

Na nugátovou náplň potřebujeme:
150 g oříškovo nugátového krému
15 g změklého másla
1 vanilkový cukr

Postup výroby makronek:

Mleté mandle ještě jednou umeleme s moučkovým cukrem. Ušleháme bílý sníh z bílků a přisypáváme extra jemný cukr. Šleháme dál tak dlouho, až se cukr rozpustí a sníh je hodně tuhý. Po té přidáme barevnou potravinářskou pastu – podle požadovaného odstínu budoucích makronek.

Směs mandlí a moučkového cukru vmícháme vařečkou přibližně natřikrát. Sněhové těsto má pak konzistenci husté lepivé pěny. Plech vyložíme pečícím papírem a naplněným cukrářským sáčkem s hladkým otvorem nastříkáme na plech kolečka o průměru cca 2 cm.

Makronky necháme 10 – 25 minut na vzduchu oschnout. Jejich povrch by měl být hladký. Troubu předehřejeme na 150°C. Plech necháme péci 12 minut na nejspodnější části v troubě. Makronky se nesmějí zbarvit dohněda.

Pak plech vyndáme a makronky necháme zchladnout. Po 2 minutách opatrně otočíme, aby pára unikla i z druhé strany.

Postup výroby náplně do makronek:

Oříškovo nugátový krém, máslo a vanilkový cukr dáme do nádoby na šlehání a ručním šlehačem ušleháme. Směsí naplníme cukrářský sáček a krém naneseme na polovinu makronků. Ty pak přitiskneme druhou polovinou makronky.

Autor:
Vydáno: