Lyžování v České republice

Rádi lyžujete a kopec za vaším domem už vám nestačí? Vyzkoušejte některé z těchto lyžařských středisek!

Jako první středisko jsem si vybrala ski areál Bílá v Beskydech. Nachází se nedaleko našich hranic se Slovenskem a spolu s několika dalšími středisky se v oblíbenosti dlouhodobě řadí na první příčky. Na celkem osmi sjezdovkách si ještě letošní zimu můžete nejen zlepšit celkovou kondičku, ale hlavně si užít skvělou zábavu na kopci s přáteli. Od roku 2012 se zde nachází také snowpark, kde se mohou vyblbnout nejen zkušení lyžaři, ale také "borďáci i borďačky". Pro malé děti je tu k dispozici skoro stometrový dětský vlek, na kterém si i ti nejmenší užijí třeba jejich první lyžovačku.

Pokud raději zatoužíte po běžkách, jsou vám zde k dispozici 4 různě dlouhé běžecké tratě po okolí ski areálu Bílá. Pro nováčky je tu připravena zelené trasa, která měří kolem 10 kilometrů, naopak nejdelší trať se skoro 33,5 kilometry je vhodná již pro zkušené matadory.

Druhým mým oblíbeným střediskem je skipark Filipovice, jenž leží nedaleko Jeseníku. Zde se nahoru na kopec můžeme svézt na perfektní sedačkové lanovce a dolů si to svištět až třemi červenými a modrými sjezdovkami. Dětem tu slouží hlavně dětský park a ti, kteří by se rádi naučili lyžovat či jezdit na snowboardu, mohou využít zdejší lyžařskou školu. Plusem je pro tento areál určitě i možnost zapůjčení lyží i servisu přímo pod sjezdovkou. Kromě klasického denního lyžování zde funguje i lyžování večerní, které jistě stojí za vyzkoušení.

Ti, kdo jdou raději na běžky než sjezdové lyže či snowboard, se mohou na více než 10 tratích porozhlédnout po Jeseníkách a zpříjemnit si tak nejeden zimní den. Krásná je například některá z běžkařských tras na Rejvízu, z Ovčárny nebo Paprsku.

Tohle jsou moje dvě nejoblíbenější střediska, ale samozřejmě se můžete vydat například do Krušných hor, "Orliček" nebo Krkonoš.
Takže už neseďte doma a vyrazte za pohybem na hory! Třeba objevíte nejen své skryté dovednosti, ale i novou vášeň.

Autor:
Vydáno: