Lvíčata mají jména

Anoona a Akashinga. Tak se jmenují lvíčata narozená 29. prosince 2017 v Zoo Brno. Dvojčata pokřtil tenista Radek Štěpánek.

Lvíčata mají jména

Akashinga znamená statečný a zároveň se tak označuje speciální ženská protipytlácká jednotka. Doufám, že se můj kmotřenec ukáže jako statečný lev a bude se mu skvěle dařit. Být kmotrem je mě velká čest už proto, že lev je zvíře, které mě provázelo celou mou kariéru,“ řekl Štěpánek.

O jménu pro malou lvici rozhodli příznivci brněnské zoo na webu a facebookovém profilu. Anoona, zdrobněle Anu, znamená v šonštině bůh vidí. Obě lvíčata budou od tohoto víkendu chodit do velkého expozičního víkendu, takže návštěvníci mohou vidět každý den celou lví rodinu.

Součástí programu bylo také zasazení lípy v rámci akce „100 lip – 100 oslav“, kterou pořádá Jihomoravský kraj jako připomínku 100. výročí vzniku československé státnosti. Stromy po celém kraji postupně zasadí hejtman, krajští zastupitelé, rektoři brněnských univerzit a významné osobnosti kraje. Jednou z nich je i primátor Statutárního města Brna Petr Vokřál, který si přál lípu zasadit právě v Zoo Brno.

„Letos vyroste v našem kraji sto nových lip, které budou ještě dlouhé desítky a stovky let připomínat sté výročí vzniku Československa. Měl jsem tu čest zvolit místo pro jednu z nich. A proč jsem vybral zoologickou zahradu? Na první pohled je to místo, které nám dovoluje přímo v našem městě pomyslně odcestovat – do afrických stepí za lvy a žirafami nebo třeba pod mořskou hladinu. A právě na tomto exotickém místě vyroste nezaměnitelný český symbol,“ vysvětlil svou volbu Vokřál.

Lvíčata se narodila 29. prosince, první přišlo na svět v 19:53, druhé ve 23:55. Pro samici Kivu je to první zkušenost s porodem a starostí o potomky.

Samice lva konžského (Panthera leo bleyenberghi) Kivu se narodila 12. 10. 2012 v portugalském Lisabonu. Do Zoo Brno přijela 11. 7. 2017 z ústecké zoo. Samec Lolek na Mniší horu přicestoval přesně o týden později z polského Gdaňsku, kde se také 14. 7. 2015 narodil. Poslední narození lvů se v Zoo Brno datuje do roku 1993.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: